Расправа о амандманима на законе из здравства у понедељак

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о три тачке дневног реда, међу којима је и Предлог закона о медицинским средствима, а седницу ће наставити у понедељак, 20. новембра, расправом о више од 500 амандмана на те законске предлоге.

Посланици су завршили разматрање и допуне Закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, као и потврђивање Финансијског уговора Клинички центри/Ц између Републике Србије и Европске инвестиционе банке.

Расправа о тим законским предлозима данас је била повод и за разматрање стања у здравству, па је тако министар здравља Златибор Лончар, одговарајући на примедбе појединих посланика опозиције да је стање у здравству лоше и да лекари одлазе из Србије, рекао да број лекара који одлазе није ни приближно онолики колико се помиње у јавности.

Навео је да је око хиљаду захтева лекара Лекарској комори за добијање сертификата за рад у другим земљама, али да то не значи да они трајно одлазе, него да неки међу њима раде викендом у Црној Гори или Републици Српској или одлазе на усавршавање на неколико месеци, па се врате.

Навео је да је одлазак лекара нешто што се дешава и у земљама у окружењу и у ЕУ, да је озбиљније проблеме имала Румунија, да Хрватска и Словенија имају страшан проблем, па и Немачка из које лекари одлазе у Емирате, Кувајт и у неке друге земље у којима су још веће плате.

"То је једноставно процес на који ми не можемо да утичемо, јер ће се увек појавити неко ко може да да више новца", нагласио је Лончар.

Министар је навео и да је чињеница да лекари из нашег здравственог система помажу приликом најсложенијих операција и Црној Гори и Републици Српској, те да стручњаци из Румуније, Бугарске Мађарске долазе у Србију да овладају методама које наши лекари раде.

"Имамо пацијенте из Македоније, Босне, Албаније, са Косова, све су то пацијенти који се опредељују за наше, то лоше здравство. То су чињенице", рекао је Лончар и додао да и људи из Немачке, САД, Канаде и другим земаља долазе у Србију на операције и лечење.

Пацијенти из Србије, како каже, не чекају на лечење гама ножем и додаје да је такав вид лечања обављен и на више од 100 пацијената из иностранства који плаћају ту услугу.

Посланица ДЈБ Бранка Стаменковић рекла је да је министар "полуиронично" одговорио на наводе посланика Ђорђа Вукадиновића о лошем здравстеном систему у Србији, те упитала министра где се налази здравстевни систем о коме он говори, а у коме је све "тип-топ и "цакум пакум".

"Где се налази тај систем да пребацим картон из здравстене установе у којој се лечим и пренесем у ваш систем који је много бољи", упитала је Стаменковићева.

Поводом навода Стаменковићеве да је здравстевни систем лош, али да су лекари у Србији добри, Лончар је упитао како је то могуће.

"Научили су код куће да праве те резултате, да се усавршавају и да раде компликоване операције? Толико је то контрадикторно, нисте лекар, не морате да разумете... Толико желите да будете малициозни, послушајте још једном шта сте испричали", додао је Лончар.

Током дводневне начелне расправе посланици владајуће коалиције, али и опозиције, углавном су позитивно говорили о предложеном закону о медицинским средствима који треба, између осталог, да онемогући увоз несигурних и неквалитетних медицинских средстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара