Стефановић: Сасвим смо добро разумели Изетбеговића

Добро смо разумели све што је рекао Бакир Изетбеговић, анализирали смо све што је речено у том контексту и предузећемо мере у оквиру наших надлежности, рекао је министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић, али није могао да говори о конкретним потезима.

"Све смо анализирали, сасвим добро разумели поруке и нисмо то доживели као добросуседску поруку", рекао је Стефановић новинарима након седнице Савета за националну безбедност.

"О конкретним мерама не бих данас говорио јер не бих да откривам оно шта ће бити тактика и стратегија Србије. Једино што могу да вам откријем кажем да смо добрео разумели поруку Бакира Изетбеговића", нагласио је Стефановић.

На питање како, кратак одговор: "Јако добро".

То је први пут да је један од највиших званичника суседне државе поручио да жели распад наше земље, објаснио је, те поновио да је Изетбеговић рекао да су његова надања да ће се то догодити.

Јако је лоша таква порука, она је политичка у сваком случају, и не може се објаснити тиме да је то технички неизводљиво, рекао је Стефановић.

Кад неко изнесе такав став, а што усложњава ситуацију у региону, и при томе су угрожени интереси Србије, она је дужна да реагује, поручио је Стефановић.

Изјаве Бакира Изетбеговића показују, поновио је, искрену намеру једног од кључних носилаца власти у БиХ и шта је то што он жели, а ми ћемо предузети све што је могуће и дозвољено, јер је реч о нашој безбедности.

"Србија хоће да гради мир и ми ћемо у договору с другим актерима у региону покушати да заједно нађемо решење, јер желимо да људи који живе овде, али и у другим земљама региона, не осећају тензије од политичких потеза", поручио је Стефановић, најављујући да ће и у том смислу бити значајна посета тројице чланова босанског председништва почетком децембра.

Додао је и да су очекивања да ће тада бити успешно закључени разговори о разграничењу и додао да остајемо привржени сарадњи и изградњи што бољих односа.

Реагује и на оне који Изетбеговићеву изјаву смештају у "ништа ново". А реакцију Србије у "претерано", јер је технички немогуће да БиХ призна независност Косова пошто се томе противи српски члан Председништва. 

Поновио је да сматра да су рекације Србије биле одмерене, да ни у једном тренутку нисмо прекинули са политиком подршке суверенитету БиХ, да се противимо сваком насиљу, али и навео да су оне биле само у циљу заштите наше земље.

"У политици је увек грешка кад се бавите техником. Ја само кажем да је јако лоше кад би неко из Србије узвратио реципрочно и рекао слично, а онда каже неко то је технички немогуће, потребно је ово или оно. Када шаљете поруку којом желите зло суседној земљи, да јој узмете део територије ви фактички утичете на регионалну стабилност", рекао је Стефановић. 

Настављамо да градимо најбоље односе и да разговарамо са свима како бисмо очували мир и све оно што смо до сада постигли, рекао је министар Стефановић.

Додао је да је на данашњој седници Савета за националну безбедност било речи о ситуацији на Косову и Метохији, преговорима у Бриселу, рекао је Стефановић новинарима.

"Анализирана је безбедносна ситуација у нашем региону, као и у околним земљама. Желимо да очувамо мир и стабилност, то остаје један од најважнијих приоритета наше земље", рекао је Стефановић.

Каже да ће у том циљу Србија пратити ситуацију у региону и предузимати мере неопходне за очување територијалног интегритета државе.

Подсетио је да ће бити значајне посете Председништва БиХ почетком децембра као и посета представника државног врха Румуније, Бугарске и Грчке, са којима ће се разговарати о добросуседским односима.

Министар је рекао да је на седници било речи и о материјалном положају припадника снага безбедности, модернизацији опреме и наоружања, али и Радној групи која ће радити на решавању проблема стамбеног питања припадника снага безбедности тј. да наредне године почне изградња станова које ће они моћи да купе по повлашћеним ценама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво