Вучић у школи у Аранђеловцу: Чувајте своје другове

После вршњачког насиља и снимака који су узнемирили Србију, председник Александар Вучић посетио је у Аранђеловцу Техничку школу "Милета Николић". Моја је молба да онолико колико желите да будете поштовани покажете поштовање према другима и молим вас да будете вредни и марљиви, рекао је председник ученицима.

Председник Србије Александар Вучић је у разговору са ученицима Техничке школе "Милета Николић" у Аранђеловцу истакао предности дуалног образовања и поручио им да буду вредни и марљиви, јер су богати онолико колико знају, али и колико пријатеља имају.

Како је рекао, школа "Милета Николић" у Аранђеловцу је добра школа, са више од 700 ђака, у којем се развија систем дуалног образовања.

"Бескрајно сам срећан и нисам знао да то овде тако изгледа, да у оквиру првих програма за дуално образовање постоје они који уче за завариваче, стругаре... Има смерова од електротехничара до машинаца, занатлија", рекао је Вучић.

Подвукао је да су му у школи пренели да је први пут после 20 година веће интересовање за неке смерове.

"Задовољан сам што сам видео младе људе који хоће да раде и на такав начин виде своју будућност", поручио је председник.

Најавио је да ће школа у Аранђеловцу имати додатну подршку државе, која ће се потрудити да набави нове машине, како би имали боље услове за рад.

Вучић је ђацима поручио да није дошао да им држи придике, већ да им каже да треба да буду марљиви, да уче и стичу знања и вештине, али и да поштују своје пријатеље.

"Увек сте богати онолико колико знате, јер, знање нико не може да вам одузме, али и онолико колико имате другара и пријатеља", указао им је председник.

Како им је рекао, потребно им је пријатељство, јер се не може рачунати само на породицу, која јесте ослонац, већ се морају ослањати на другове.

"Моја је молба да онолико колико желите да будете поштовани покажете поштовање према другима и молим вас да будете вредни и марљиви", рекао је Вучић.

Поновио је да се систем дуалног образовања развија у Техничкој школи, те да је један од проблема што немамо довољно занатлија.

Истакао је да су предности дуалног образовања препознале и домаће и стране компаније у Србији, које траже кадрове.

"Код нас је занатлија све мање и све што имамо, све добије посао. За изградњу пута Левосоје – Српска кућа увозили смо Албанце да нам раде, јер нисмо имали своје. Молим вас да будете храбри у смислу циљева, воље и жеље да успете, да бринете о другима, а онда ћемо само славити успехе ове школе", закључио је председник Србије.

"Сачувати добар људски однос и за другове"

Председник je замолио ученике да добар људски однос одрже и сачувају га не само за укућане него и за своје другове.

У тој се школи, наиме, недавно догодило вршњачко насиље, а Вучић је рекао да понекад није лоше да видимо колико нас то погоди, а ужасно је ономе коме се догоди.

"Немате довољно времена увек да разговарате с децом, друштвене мреже и ријалити деци поручују да је све то у реду, али јасно је да морамо да разговарамо што више. Тек сам сад сазнао да су данас у разговору у учионици седели и жртва насиља и учесници, али сам им поручио да морају да рачунају на пријатеље и да их чувају, девојчице посебно", пренео је Вучић новинарима.

Како је рекао, верује да су ови дечаци и девојчице то разумели, а захвалан је и особљу школе, наставницима, психологу, људима који се боре за ту децу.

"То се, иначе, дешава деци у школи, дешавало се генерацијама, и у мојој је тако било, али гледао сам статистике, не дешава се код нас онакво насиље као у неким другим земљама. Дивим се Биљаниним родитељима, који су то успели да издрже гурајући ћерку. Зато сам и рекао: кад год некоме нешто учините, помислите да ли бисте волели да то неко вама приреди", поручио је.

Како је приметио, добро је што некада огољено о томе говоримо и то тако видимо, јер онда можемо да реагујемо и онда је порука да неко следећи коме би то пало на памет одустане од покушаја да учини насиље.

Додао је да сада имамо по новом закону већу одговорност родитеља и наставника, али, како је поручио, пре свега морамо да разговарамо више међусобно.

Зато, није лоше што се из таквих случајева може предузети нешто у смислу превенције и дође се до казни за оне који чине насиље, и то тако да нешто слично не смете да поновите.

"Молим вас зато да ту врсту доброг људског односа који сам осетио у разговору у овој школи сачувате не само за своју породицу него и за своје другаре", рекао је Вучић и поручио ђацима школе да поздраве другаре и буду вредни и марљиви и "бићете много успешнији од нас".

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да то што је статистика у остатку Европе гора него у Србији није за утеху.

"Свакако да ћемо мобилисати све оне снаге и скоро пола Владе да направимо боље протоколе, да бар тамо у оном делу када говоримо о некој казненој и било којој другој политици смањимо или предупредимо неке догађаје", рекао је Шарчевић.

У Техничкој школи у Аранђеловцу у току је ванредни инспекцијски надзор републичке просветне инспекције, а надлежни у школи су још 27. октобра покренули ванредни дисциплински поступак.

"Сви смо то тешко поднели и надам се да се такве ствари убудуће овде неће дешавати, а имам и поруку за родитеље да нам верују и да више сарађују са нама", рекао је директор школе Драган Ранковић.

Тринаестог октобра троје ђака првог разреда физички и вербално је малтретирало своју другарицу. Јавност и надлежни органи реаговали су након што се видео-запис појавио на друштвеним мрежама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи