Вучић: Подршка Могеринијеве убрзању европског пута Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са Федериком Могерини, да су се он и шефица дипломатије ЕУ усагласили око чињенице да су мир и стабилност на Балкану основни интерес и Србије и Европске уније.

Пренео је и да је од високе представнице добио снажну подршку за наставак европског пута и убрзање реформи, у различитим сферама друштвеног живота у Србији, а тиме пута ка ЕУ.

"Разговарали смо о испуњавању обавезе из поглавља 23 и 24 (владавина права), о томе која ће нова поглавља бити отворена, али и о ономе што је, чини ми се, и најважније, а то је како ћемо сви заједно на Западном Балкану наставити свој пут ка ЕУ и међусобну сарадњу", рекао је председник Србије, који борави у радној посети Бриселу.

Вучић је додао да очекује да сви у региону схвате да се од повратка у прошлост и живота у прошлости губи много драгоценог времена потребног за изградњу другачије и боље будућности.

Упитан за изјаве званичника ЕУ да постоји "позитиван моментум", који треба искористити када су евроинтеграције Србије и региона у питању, председник Србије каже да се нада да је то прилика за цео регион.

Када је Србија у питању, Вучић каже да очекује убрзано отврање нових поглавља.

"Ја немам никаквих илузија. За нас остаје кључно питање да сачувамо мир и стабилност, пре свега мир у БиХ и да видимо шта ћемо са КиМ. Поглавље 35 се провлачи и кроз многа друга поглавља и неће бити затворено до онога што ми зовемо нормализација односа Београда и Приштине, а овде кажу – Србије и Косова. То је претежак задатак за једну главу, за неколико људи. У томе мора да учествује цео наш народ и зато имамо и унутрашњи дијалог", костатовао је председник Вучић.

Када је унутрашњи дијалог о Косову у питању, Вучић каже да је задовољан тиме што је на два досадашња скупа чуо различите ставове и што је неке ствари могао да научи.

"Да смо имали те памети и то радили пре 10–12 година, можда би неке ствари сада изгледале другачије. Тако да, јесмо оптимисти, али морамо да знамо да нас најтеже ствари тек чекају", закључио је Вучић.

Вучић је у изјави новинарима нагласио и да су он и Могеринијева разговарали о наставку дијалога Београда и Приштине, који ће се, истакао је, наставити свакако под покровитељством ЕУ, у Брислеу или негде другде.

"Да, разговарали смо о томе... Да ли ће бити овде у Бриселу или на другом месту, али свакако под покровитељством Европске уније. Дакле, биће или Могеринијева или Ејнхорст, али увек под окриљем ЕУ", рекао је српски председник после разговора с Могеринијевом у седишту Европске комисије.

У саопштењу објављеном на сајту ЕЕАС наводи се да је Федерика Могерини разговарал са Вучићем о евроинтеграцијама Србије и дијалогу са приштином, односно нормализацији односа.

"Могерини и Вучић су разговарали о новој фази дијалога Београда и Приштине, односно о свеобухватној нормализацији односа, које Високи представник олакшава у име ЕУ", каже се у саопштењу.

Они су, истиче се, "поновили договор о потреби унапређења дијалога ради регионалне трансформације за обе стране, Србије и Косова, како би могли да остваре напредак на својим путевима ка ЕУ".

Како се наводи, једна од тема је била и ситуација на западном Балкану и потреба за истинским помирењем и сарадњом у корист свих.

"ЕУ је значајно ревитализиовала свој ангажман са регионом западног Балкана, што је потврдио Европски савет у марту као и председник (Европске комисије) (Жан Клод) Јункер у свом говору одржаном у септембру", наводи се у саопштењу и додаје да су се висока представница и председник Србије сложили о важности посвећености Србије реформским процесима ЕУ.

"Далекосежне последице Изетбеговићевог интервјуа"

Александар Вучић је поновио да се, када је реч о изјави члана председништва БиХ Бакира Изетбеговића, ради о "веома сложеној изјави, са далекосежним последицама" и одбацио наводе о личној бурној реакцији и кривици Србије за полемику која се повела око тога.

"Цео интервју садржи много значајних елемента - од односа бошњачког члана Председништва према Санџаку... до тога која су то средства којима ће се штитити територијали интегритет БиХ, дакле ратна војна средства, а са друге стране се изражава лична жеља да део територије Србије припада неком другом", рекао је Вучић, новинарима у Бриселу.

Навео је да је и даље за то да то анализирамо и не реагујемо ни једном тешком речју.

"Али, ако неко мисли да су то биле неважне, успутне речи, мислим да тај неко греши", поручио је председник Србије.

Како је рекао, постоји матрица у којој је потреба неких у нашој земљи да увек окриве српску страну, као што у делу међународне заједнице постоји матрица да се увек све стране позивају на смиривање, јер неће да кажу ко је кривац.

"Не налазим да смо било шта криви, нити било чиме допринели" рекао је Вучић.

"Ми још нисмо реаговали, осим што смо поновили оно што смо чули у интервју. Нисте чули ни моју осуду, ни оцену, ни квалификацију", каже Вучић

Он је истакао да Бакир Изетбеговић никада досад пред српским званичницима није говорио о својој нади да ће Косово бити признато, тврдњи да је требало да буде признато, нити је икада помињао унутрашње односе у Републици Србији.

Вучић је нагласио да не постоји "Дејтонски споразум за Србију", већ се тај споразум тиче БиХ, где је Србија та која има одређена "права и гаранције" и из тог угла може да говори о БиХ, као и Хрватска, из угла гаранта спровођења Дејтонског споразума.

"А, на основу ког споразума ви говорите о Санџаку? На основу чега говорите о ратној опцији уколико неко крене у нарушавање вашег територијалог интегритета, а са лакоћом се говори о рушењу српског територијалог интегритета?", упитао је председник Србије.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво