Јевтић: Унутрашњи дијалог ће дати одговоре на важна питања

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оцењује да ће највећи изазов за читаво косовско друштво, али и српску заједницу, бити почетак рада Специјалног суда за ратне злочине. 

Далибор Јевтић је указао да је позната чињеница да косовски Албанци не гледају благонаклоно на овај суд, и да се, када се такве ствари дешавају, увек тражи разлог за нешто лоше, усмерено против Срба. 

"То ће свакако бити велики изазов и за косовске, али и међународне институције на Косову. Очекујем да се на један превентиван начин спречи нешто што смо видели 2004. године када се десио погром нас Срба, јер би тако нешто нанело штету, не само у смислу да се враћамо 13 година уназад, већ ће то погазити све напоре и процесе које смо имали у односима Срба и Албанаца", рекао је Јевтић за Танјуг.

Иако сада постоји иницијатива да се ти односи, због будућности, реше на позитиван начин, сваки вид насиља над Србима би само угрозио читав процес, упозорава Јевтић.

Иницијативу за унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, види као веома храбру и нимало лаку одлуку, која има за циљ стабилизацију односа и прилика на Западном Балкану. 

"Унутрашњи дијалог ће дати одговоре на врло важна питања. Истакао би храброст председника Вучића, ону храброст која недостаје Приштини, јер, да је има, ми би већ данас имали Заједницу српских општина (ЗСО) и решена нека друга питања", уверен је он.

Истиче да Вучићева иницијатива отвара могућности за напредак у свим областима и у региону, а не само у односима Приштине и Београда. 

Јевтић сматра да је негативан приступ појединих опозиционих лидера у Београду израз њиховог неразумевања колико је важно да данас на такав начин отворимо могућност да на Косово и Метохију гледамо са реалног аспекта, у смислу шта су наше реалне могућности, шта можемо да учинимо заједно да српски народ на Косову живи боље и створимо услове да нас буде још више, а то је једино могуће ако стварамо услове за мир. 

"Управо је таква политика председника Вучића, коју је водио од када је био премијер, допринела миру", истиче Јевтић. 

Он је подсетио да у последње време није било ниједног случаја етничко мотивисаног убиства, што је важна чињеница, која пружа могућност Србима на Косову да више верују у опастанак на тим просторима, а уједно отвара врата можда и масовнијег повратка. 

Јевтић је истакао да је сада позиција Србије у међународној арени много боља и да се она осећа и кроз оно што српски политичари раде и чине на Косову. 

Уз пуно више уважавања међународних представника, због позиције Србије у међународној арени, у могућности су, каже, да ураде више него у ранијем периоду.

"Важно је да се политика коју спроводи председник Вучић, политика која доприноси тој стабилности, поштовању коју ми као српски народ сада имамо на Косову, настави. То ми најбоље знамо, много боље од оних који критикују такву политику, а никада нису били на Косову", поручује он. 

Јевтић је нагласио да ће наставак такве политике, храбрости и одлучности у решавању проблема, бити позитивна за будућност српског народа. 

На питање да ли очекује промену става међународне заједнице према Косову и српској заједници у покрајини након проглашења независности Каталоније, Јевтић је казао да је посао српских представника на Косову да се баве пре свега подршком живота Срба на Косову. 

"У овом тренутку немамо капацитете да се бавимо светским правдама и непрадама, већ се бавимо опстанком и останком Срба. Свакако када се деси нешто тако као што је случај Каталоније, то има утицај на неке процесе на самом Косову и односу међународне заједнице", нагласио је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво