Шта доноси Поглавље девет

Србија би до краја године могла да отвори три или четири поглавља. Очекује се да би могла бити отворена поглавља шест, 30 и 33. Завршена је и процедура у парламенту за поглавље 13 - рибарство, а преговарачка позиција за поглавље девет, о финансијским услугама, упућена је Европској комисији у Брисел пре неколико недеља.

Уређењем области из Поглавља девет потрошачи и корисници финансијских услуга банака, осигурања и платног промета биће заштићенији, а рад у тим областима унапређен.

Поглавље девет уређује финансијски сектор који је у Србији у великој мери усаглашен са европским законодавством.

"Мислим да је то једно поглавље, конкретно које ће додатно уредити сет финансијских услуга који већ постоји у нашој земљи, али кажем - ми смо релативно добро усаглашени са европским стандардима у том сектору, тако да ја очекујем да ће доста сагласности имати ово поглавље и да ћемо можда и њега моћи да отворимо", каже министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Увид у садржај преговарачке позиције Поглавља девет имао је и Национални конвент о Европској унији, а они потврђују да неће бити већих проблема у усклађивању прописа.

"Србија је исказала спремност да до ступања у чланство у потпуности хамонизује све своје правне прописе и у потпуности прати правила и процедуре које се већ користе у ЕУ, када је реч о пружању финансијских услуга, када је реч о пословању банака, када је реч о заштити права клијената и корисника банкарских услуга, сигурно је да ће то донети извесне бољитке и бољу заштиту права поторшача и корисника банкарских услуга", рекла је Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о Европској унији.

Принципи пословања банке у Србији данас су исти као и они по којима послују банке у Европској унији.

"Ја мислим да ће се само повећати још више конкуренција између банака, а то подразумева неке нове финансијске производе, нове начине привлачења банака, клијената од стране банака, тако да би у приниципу правилна примена свих процедура које важе олакшала тржиште, повећале конкуренцију и појефтиниле услуге које пружају финансијске институције", рекао је проф. др Исмаил Мусабеговић из Београдске банкарске академије.

Да ли ће Поглавље девет бити и отворено биће познато после анализе у Европској комисији. Међувладина конференција на којој се отварају поглавља планирана је за следећи месец. Србија је отворила десет од 35 поглавља, а два су привремено затворена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи