Парламентарна сарадња Србије и Грузије

Чланови скупштинског Одбора за спољне послове, на састанку са државним министром Грузије за европске и евро-атлантске интеграције Виктором Долидзеом, истакли су да парламентарна сарадња две земље иде узлазном путањом, а простор за додатно унапређење виде и на економском плану.

"Економску сарадњу можемо надградити и путем међународних иницијатива, као што је кинески пројекат Један појас-један пут, који може бити значајна за обе земље", нагласио је председник одбора Жељко Обрадовић.

Обрадовић је истакао да се, на политичком плану, Србија и Грузија срећу са сличним проблемима и нагласио да је од великог значаја што обе земље поштују територијални интегритет, суверенитет и принципе међународног права, саопштено је из скупштине.

У светлу заједничких принципа, Обрадовић је изразио захвалност Грузији на непризнавању самопроглашене независности Косова, као и на ставу Грузије да Косово нема право на чланство у међународним организација.

Председник одбора је подсетио да је стратешки спољно-политички циљ Србије чланство у Европској унији и истакао да се предано ради на испуњавању обавеза које су део преговарачког процеса, нагласивши да признавање независности Косова никада неће бити прихватљив део преговора.

Говорећи о сарадњи са НАТО, Обрадовић је истакао да је Србија војно неутрална земља, која има највиши ниво сарадње са НАТО, коју држава која није чланица те организације може да има.

Министар Долидзе истакао је да Србију и Грузију везују пријатељске, историјске и културне споне.

Како истиче, упркос томе што Грузија нема амбасадора у нашој земљи, као ни Србија у Грузији, сарадња две земље је веома добра и прогресивна. Долидзе је нагласио да је чланство у Европској унији и за Грузију стратешки, не само спољно-политичи, већ и унутрашње друштвени циљ.

"Пред нама је велики изазов, у питању је унапређење друштва кроз опсежне развојне реформе у области образовања, енергетике и инфраструктуре",нагласио је Долидзе.

Он је истакао да Србија у Грузији увек може да пронађе партнера за сарадњу и дијалог и сложио се са Обрадовићем да искуства Србије у процесу евроинтеграција, могу бити од изузетног значаја за Грузију.

број коментара 0 пошаљи коментар