Амбасада САД: Тешко схватити пресуду без затворске казне

Амбасада САД у Београду саопштила је да је "тешко схватити" исход деветогодишњег процеса о паљењу америчке Амбасаде у којем ниједан оптужени није осуђен на затворску казну.

"Примили смо на знање пресуду коју је данас донео Виши суд у Београду", наводи се у саопштењу и истиче да они подржавају владавину права, али и да истовремено траже да правда буде задовољена у овом случају.

"Тешко је схватити да је било потребно девет година да би се стигло до пресуде у случају који је повезан са имовинском штетом од скоро пола милиона долара и са смрћу једне особе, а да је коначни исход да ниједан од седморо оптужених, од који је четворо у присуству правних заступника признало да су учествовали у озбиљном прекршају, није осуђен на затворску казну", наводи се у саопштењу Амбасаде. 

Подсећају да је, према међународном праву, земља домаћин одговорна да штити страна дипломатска представништва и истовремено наводе да се српска полиција 2008. године повукла са својих уобичајених пунктова у близини Амбасаде САД, само неколико тренутака пре напада. 

"Они који су одговорни за тај корак никада нису за то одговарали, и напомињемо да се још увек не поступа по случају који је Тужилаштво поднело против пет оптужених полицијских официра у мају", истиче се у реаговању Амбасаде САД.

У случају паљења амбасаде САД у Београду, Дејан Вучковић, Драган Маринков, Марко Новитовић осуђени су на шест месеци условно, с роком провере од две године. Милан Томас је осуђен на пет месеци, такође с роком провере од две године, док су преостали ослобођени због недостатка доказа.

Пресуда оптуженима за паљење зграде Амбасаде САД у Београду 2008. после протеста "Косово је Србија", изречена је у Вишем суду у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво