Дачић: Светски центри моћи се заиграли око граница на Балкану

Београд ће остати присталица европских принципа и демократије, али неће жртвовати своју независност, рекао је министар Ивица Дачић. Србија са Русијом жели да одржи свеобухватну сарадњу и пријатељске односе, истакао је шеф српске дипломатије.

Светски центри моћи су се заиграли када су мислили да је могуће прекрајати границе на Балкану, јер овај регион није део ЕУ, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за московски лист Известија.

Према Дачићевим речима, "то је један од најсветлијих примера двоструких стандарда и лицемерја светске политике", пренео је Спутњик.

Шеф српске дипломатије је додао да ће Београд остати присталица европских принципа и демократије, али неће жртвовати своју независност.

"Наставићемо да се боримо за своју будућност, сарађујемо са нашим суседима и покушамо да решимо проблем", рекао је Дачић.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији на захтев Запада, Дачић је рекао да Србија са Русијом жели да одржи свеобухватну сарадњу и пријатељске односе у политичкој и економској области, науци, култури, образовању, као и у питањима одбране, безбедности и војне индустрије.

"И наставићемо то и убудуће. Стога ће Србија остати доследна у својој политици и неће се придружити европским антируским санкцијама. Штавише, надамо се и желимо што скорије укидање санкција Русији", истакао је Дачић.

Српски министар је додао да се Србија суочава са последицама своје одлуке.

"Србија жели у ЕУ, али никада нећемо ићи против сопствених националних интереса и никада нећемо увести санкције против пријатеља", рекао је Дачић.

"Захвални смо на руској подршци"

Према његовим речима, и он и председник Србије Александар Вучић сматрају Русију правим пријатељем Србије и, како је рекао, радиће на јачању сарадње на свим нивоима – политичком, а посебно економском, пренео је Тас. 

"Стварно смо захвални на руској подршци, како у Уједињеним нацијама, тако и на другим глобалним платформама, а такође смо захвални што (Русија) подржава територијални интегритет и суверенитет Србије", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је, међутим, признао да, с обзиром на климу антируске хистерије, западне земље појачавају притисак на Србију због утицаја Москве у региону.

Двоструки стандари су резултирали парадоксалном ситуацијом тако да су "подружнице из Русије, које су регистроване и послују у Србији стављене на листу санкција, док за подружнице руских компанија регистрованим у Европској унији немају ограничења", истакао је Дачић.

Министар спољних послова је истакао да је Руска Федерација поуздан и традиционални пријатељ Србије.

"Осим тога, то је један од најважнијих економских партнера и тржишта српске робе. Наши односи су засновани на међусобном поштовању, поверењу и сталној подршци коју Русија пружа Србији", рекао је Дачић и додао да српска влада жели да прошири политичке и економске односе са свим државама, на основама једнакости и узајамног поштовања. 

"Србија сматра САД и Британију пријатељским државама" 

Србија сматра Сједињене Америчке Државе и Велику Британију пријатељским државама, иако не можемо њихове потезе сматрати пријатељским актима, рекао је Дачић.

"Пре две године Британија је предложила нацрт резолуције којим је осуђен српски народ за геноцид без обавештавања Србије о томе и Русија је била једина држава која је ставила вето на ту резолуцију", рекао је Дачић.

"Пре десет година Британија је предложила да се укину редовне седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији и препоручила да се уместо њих одржавају затворене консултације, поново не обавестивши Србију. САД су биле брзе у подршци, док су Русија и Кина биле против", рекао је Дачић.

Дачић је навео да Србија жели да има добро партнерство са свим земљама, али да очекује да друга страна буде спремна за то.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво