О Каталонији и Космету и на Београдском стратешком дијалогу

Србија је прва земља у региону са којом Кина има свеобухватно стратешко партнерство, рекао је амбасадор Кине Ли Манчанг на отварању другог Београдског стратешког дијалога. Влада ствара боље услове за стране инвеститоре, рекао је Ли и нагласио да су кинеске компаније веома задовољне у Србији. Ток дискусије о мултиполарности света убрзо је кренуо у смеру Балкана.

Ехо Путиновог говора на међународном форуму у Сочију од пре мање од месец дана чуо се и у Београду. На говор подсећа Никита Бондарев, руководилац Групе за балканолошке студије Руског института за стратешке студије. Путин је тада говорио о ситуацији на Балкану.

"Видели смо једнодушно осуђивање присталица каталонске независности од стране ЕУ и многих других држава", подсетио је Бондарев на говор Владимира Путина.

Зашто је, подсећа Бондарев на речи руског председника, требало тако непромишљено, полазећи од текуће коњуктуре, да се апсолутно подржи "одвајање Косова и признавање независности Косова провоцирајући такве процесе у другим деловима Европе и света".

Србија, указује Бондарев, треба да решава питање Косова у складу са српским уставом и резолуцијом УН 1244.

Професор међународних односа Чарлс Кегли са Универзитета Јужна Калорина из САД сматра да велике силе траба да буду пажљивије када је у питању мешање у односе других држава.

"Ставили сте прст на проблем у смислу Косова, локалне политике. Путин јесте у праву да су покрети сепаратиста заразни и то је највећа претња за стабилност, унутрашњи ратови. Када би се све те тежње оствариле, могли бисмо да имамо осам хиљада држава", каже Кегли.

Питање из публике за госта из Русије имао је и некадашњи члан ЦК и Савеза комуниста Азем Власи.

Власи је упитао да ли професор Бондарев сматра "да је проглашење независности Косова толика повреда међународног права, а отцепљење Црне Горе од СР југославије не".

Бондарев је указао на одлуке УН и Међународног суда у Хагу о признавању Косова.

"Те одлуке имају или универзални карактер, или могу се односити на све земље, све регионе и могу се односити на све облике сепаратизма. Такве одлуке универзалног карактера нису смеле да се прихвате тако брзо", сматра Бондарев.

Треба уважити територијални интегритет свих земаља без обзира да ли су велике или мале, развијене или неразвијене, поручио је отварајући Међународну конференцију амбасадор Кине уз констатацију да је Србија кичма Балкана.

"Влада Србије, на челу са председником Александром Вучићем, спроводи мирољубиву спољну политику. Даје све од себе да побољша добросуседске односе и доприносе очувању миру и стабилности у региону", каже Манчанг.

Амбасадор Кине наглашава да се треба придржавати принципа праведности а све спрове решавати дијалогом.

Учесници панела су се, говорећи о мултиполарности света, усагласили да је Кина следећа највећа економска сила и претња Русији и САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво