Главни тужилац Суља: Радица је најбољи тужилац на Косову

У Основном тужилаштву, које је сада део јединственог косовског правосудног система и у које су интегрисани и тужиоци српске националности, задовољни су почетком рада, али упозоравају да их чека доста посла због великог броја предмета. Када је у питању Суд, технички услови се још успостављају, преноси "Радио Слободна Европа".

Након више од две и по године од како је постигнут, Споразум о правосуђу између Приштине и Београда у Бриселу почео се и у пракси примењивати од 27. октобра.

Сада функционише јединствени правосудни систем, односно један Основни суд и једно Основно тужилаштво за цео регион Митровице, како је и предвиђено Споразумом из фебруара 2015. године. 

Угашени су судови и тужилаштво које је функционисало по систему Србије, а запослени су интегрисани у косовски правосудни систем.

Бриселски споразум предвиђа да ће кривични предмети бити обрађивани у објектима суда на северу, док ће се грађанске парнице водити у објектима суда на југу КиМ. 

Председник Суда и главни тужилац долазе из различитих етничких заједница. Главни тужилац је Албанац Шућри Суља, а председник Суда је Србин Никола Кабашић.

Основно тужилаштво се налази у мултиетничком насељу Бошњачка махала у Северној Митровици, а главни тужилац Шућри Суља каже за РСЕ да сада имају довољно простора и достојанствене услове за рад, које нису имали у Вучитрну, где су иначе до сада били смештени.

Каже да су се нови тужиоци лепо уклопили, добили литературу на српском, прве предмете и сарадњу оцењује као добру.

"Ја сматрам да ће нашим повратком, интегрисањем тужиоца, стање бити боље, што се тиче сузбијања криминалитета на северу и брзо ћете видети позитивне резултате у том смислу", каже Суља.

Као проблем наводи недовољан број преводиоца, јер је већина предмета на албанском, те то ствара мало проблеме, али да су тужиоци вољни да раде.

"И ја мислим да ће од Нове године почети нормално да се ради, биће надам се и довољан број преводиоца, то су нам обећали из Тужилачког савета, да ће бити попуњена места. И гомила предмета која нас чека, ја мислим да ће се завршити брзо и да ћемо имати резултате у смањењу броја тих предмета који су већ нагомилани по полицијским станицама, а и они који су већ били на северу до сада", оцењује Суља.

У Тужилаштву ради 18 тужилаца, девет интегрисаних и девет који су већ радили, а етничка струткура је таква да је њих десет српске националности, а осам албанске. 

Главни тужилац Суља објашњава да је према Споразуму из Брисела предвиђено да број тужилаца по етничкој структури буде једнак, али да је један српски тужилац већ радио и да их зато сада има десет.

"То ми је најбољи тужилац, можда и најбољи на Косову, Радица Милић, и она је сад као десета. За сада такво је стање у овом тужилаштву, ја мислим да ће бити девет – девет, Радица ће остати да ради ту, јер ми је најбољи тужилац сигурно", каже Суља.

Предмети ће се тужиоцима делити према Правилнику који је усвојен у Тужилачком савету.

Њиме је дефинисано да тужиоци који су сада укључени раде само на новим предметима и добијаће их све док не буду имали онолико предмета колико имају они који већ раде, како би имали једнак број предмета.

Руководилац Одељења Апелационог суда у Митровици судија Милан Биговић каже да су 27. октобра, три дана након именовања у Приштини ушли у просторије предвиђене за Суд, односно Апелационо одељење, али да оперативно још нису у могућности да почну са радом. 

Изабране судије су постављене за одређене области и формирана су по два већа у кривичној и грађанској материји, каже Биговић.

Међутим, технички услови још нису испуњени, недостају компјутери, умрежавање у систем, инвентар, да би све профункционисало, а судије почеле да преузимају предмете.

"Ми нисмо још преузели предмете. И то је нешто што је почетак рада, преузимање предмета. Кад ће то да се деси стварно не знам. Ово одељење Апелационог суда из Приштине је надлежно комплетно за целокупну материју и грађанску и кривичну за цео север. Што се југа тиче, имамо надлежност, договорено у Бриселу, за све општине са српском већином у другом степену", каже он.

Значи, додаје, као крајња инстанца Апелациони суд, одељење ово биће надлежно и за шест општина на југу са српском већином.

Биговић наглашава да су у питању само технички услови. Администрација је одређена, 12 српских радника административног особља и требало би да буде четири или пет албанских, али то још није одређено. Руководилац Апелационог одељења у Северној Митровици као највећи изазов у раду наводи број предмета.

"Колико ја знам, иако не знам много, пошто је то улазак у потпуно други систем, овај је број предмета огроман, да се годинама није радило, поготово у грађанској материји и то ће бити највећи проблем, број предмета, који се годинама није решавао и маса предмета ће доћи и то треба све да се прво заведе, одради и касније проучи да би се донеле првостепене одлуке, мислим да је то проблем, ово су техничка питања која ће се решити пре или касније, али то је проблем", објашњава он.

Биговић додаје да је професионално апсолутно сигуран у своје лично име и име колега који су одабрани за судије одељења Апелационог суда да ту неће бити проблема. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво