Додик: Разграничење до краја године, Сарајево би могло да прави проблеме

Председник РС Милорад Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити решено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

"Ми подржавамо предлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати", упозорио је Додик у изјави новинарима, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијерке две владе.

Додик је рекао да не верује да ће се босански Хрвати противити, док би, како каже, муслимани могли то да ураде из неких својих разлога.

"РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде", навео је Додик.

Упитан за спорне тачке разгараничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цела "линија у додиру РС и да Српска нема никакав проблем".

"У делу код Штрпца, где пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо 'испеглати'. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране решено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства Сарајева они ће то покушати да искомпликују", уверен је Додик.

Додао је да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.

"Они имају надлежност, али то није њихово питање. Верујем да ће се консензус у БиХ постићи", нагласио је Додик.

Председник РС је указао да је, на састанку, било речи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог месеца.

"То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде у парламент. Циљ је да буде овог месеца и мислим да ће тако и бити", указао је Додик.

Одговарајући на питање новинара, Додик је истакао да што се тиче изградње моста Љубовија-Братунац постоје проблеми на страни БиХ око граничног прелаза и изузимања земљишта.

"Србија је завршила све своје. Чекамо крај процедуре да се мост пусти у рад. Мало се касни, али је Србија све на време урадила. Само су споре процедуре БиХ проблем", објаснио је Додик.

Рекао је да су на данашњем састанку са председником Вучићем и пермијерке две владе покренута политичка, економска и регионална питања.

Истакао је да све активности које су биле планиране између две владе реализоване.

"Данас смо видели шта су то императиви сарадње за следећу годину. За то је добар тенутак јер се прави буџет за 2018", рекао је председник РС додајући да је разговарано и о миру и стабилности у региону, а да РС подржава напоре Србије у том погледу.

Рекао је да ће на састанку две владе питања сарадње бити оперативно расправљана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво