Брнабић: Сарадња са РС на врху листе приоритета

У Палати "Србија" у Београду одржана је заједничка седница Владе Србије и Владе Републике Српске, након које су потписана четири споразума о сарадњи. Премијерка Ана Брнабић истиче да је сарадња са РС веома високо на листи приоритета Владе Србије.

Ана Брнабић је, након заједничке седнице две владе у Београду, подсетила да је последња заједничка седница две владе одржана 26. јула 2015. године, а да је ова, осма по реду, доста дуго припремана, јер се не ради о протоколарном састанку, већ су разматрани конкретни пројекти и предлози на којима се може радити у будућности.

"Нисмо имали дуго заједничке седнице влада, али ћемо се трудити да имамо редовније седнице, јер постоји пуно ствари које нас повезују и на којима заједно радимо. Желимо да задржимо посебан однос са РС. То је важно за наше грађане да владе стану иза тога", објаснила је председница Владе.

Брнабићева је указала да је сарадњу Србије и РС унапредила претходна влада, а да она гарантује да ће у мандату владе коју она води бити настављено да се интензивира сарадња и настави подршка пројеката РС.

"То су наши заједнички пројекти. Сарадња са РС је високо на листи наших приоритета", нагласила је премијерка.

Брнабићева је указала да су након седнице потписана четири конкретна споразума, а да је разговарано и о многим другим областима у којима постоји кооперација.

Оценила је да треба унапредити прекограничну сарадњу и боље искористити фондове ЕУ.

"Цео тим министарке Јадранке Јоксимовић може доста да допринесе да се искористе фондови. Штета би било да фондови пропадну. То ће морати да буде у већем фокусу у наредном периоду", најавила је Брнабићева.

Председница Владе рекла је да се ради на Декларацији о опстанку српске нације и да ће она ускоро бити представљена.

Брнабићева је рекла да на тој декларацији раде тимови Србије и РС, пре свега из кабинета председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика, као и кабинета председница две владе, али и професори, академици, организације цивиног друштва и други.

"То иде својим током и надам се да ће ускоро Декларација бити представљена. Боље да је завршимо како треба, а не само да то урадимо декларативно", истакла је Бранбићева.

Додала је да је много важније да имамо добар приступ за будуће генерације.

Цвијановић: Наставља се и унапређује сарадња Србије и РС

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић задовољна је што се наставља и унапређује сарадња Србије и Српске, а посебно што је, како је рекла новинарима, усвојен нови Акциони план за програм развоја Подриња, који ће бити важан за неколико стратешки важних пројеката.

Реч је, додала је, о пројектима у области туризма, саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, привреде, водопривреде, шумарства, енергетике...

"Све то представља огромну развојну шансу и за Србију и за РС, а поготово са аспекта 30 општина у том крају", рекла је Цвијановићева, на заједничкој прес-конференцији са премијерком Србије.

Цвијановићева је захвалила Србији на подршци и реализацији конкретних пројеката, што, како је рекла, успева да остави јасан траг, не само политички и економски, већ пре свега у локалним заједницама у којима се ти пројекти реализују.

"Успели смо да реализујемо суштински важне пројекте за наше локалне заједнице, и у РС, али и у Федерацији БиХ где живи већински повратничко становништво", истакла је Цвијановићева.

Како је рекла, РС је охрабрена иницијативом која је потекла од председника Србије Александра Вучића да треба да се мобилише добра воља и пословна иницијатива привредника у Србији и да се покрену конкретне привредне активности и успостављање производних капацитета у РС.

То је, подвукла је, најбољи начин да покажемо колико једни другима значимо.

"Све што смо до сада радили у домену саобраћаја, инфраструктуре, што планирамо да радимо, треба да нам отвори простор и могућности за сарадњу, да реализујемо добре пројекте", навела је Цвијановићева.

Како је рекла, следеће године ће вероватно заједничка седница две влада бити организована у Српској.

Kaда је реч о Декларацији, Цвијановићева је рекла да је то озбиљан документ и да зато треба да у његовој изради учествује много стручњака како би што квалитетније био направљен.

Рекла је да не треба журити са тим и изразила очекивање да ће то ускоро бити усвојено на нивоу владе и послато парламенту.

"Тема разграничења није у надлежности влада"

Председница Владе РС каже да се о питању границе Србије и БиХ разговарало на заједничкој седници две владе, али да то питање није у надлежности влада.

"Из тог разлога се нисмо на детаљнији начин томе посвећивали. Имали сте прилику да чујете какви су ставови институција РС и ту нема никаве дилеме", рекла је Цвијановићева одговарајући на питања новинара на конференцији за новинаре након седнице две владе.

На питање у вези са разграничењем одговарао је и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је рекао да за сада нема никаквих конкретних разговора на ту тему, те да ће се тек разговарати након што је направљена платформа и формирана комисија при Влади на чијем је челу Вељко Одаловић.

"И у договору са председником Александром Вучићем, који је изнео идеју да пробамо да постигнемо договор са БиХ до краја године. За сада нема никаквих још даљих конкретних разговора, али ако постоји добра воља, може се решити, нарочито што је с друге стране РС", рекао је Дачић.

Поновио је да, кад је реч о регулисању граничне линије између Србије и БиХ, углавном нема већих проблема и да је спорно три одсто границе.

"Спорно је што су рађени у доба СРФЈ инфраструктурни пројекти, попут пруге и две хидроцентрале. Потребно је решити питање власништва, које није спорно јер је Србија улагала у то, али пошто се сада део објеката налази у РС, односно БиХ, то мора да се реши. Постоје нелогичности кад је реч о појединим општинама и градовима и то ће бити предмет разговора", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је пренео новинарима и да је разговарао са српским амбасадором у Украјини, који је у међувремену позван на консултације у Београд.

Амбасадор Украјине Олександар Александрович враћа се у Србију 12. новембра, након чега ће бити размотрено питање повратка српског амбасадора Радета Булатовића у Кијев, најавио је Дачић.

"Нико не може да својата РС, а БиХ – како хоће"

Председница Владе РС поручила је да Српску нико не може да својата и оставља некоме у аманет.

Упитана да прокоментарише изјаву члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да је његов отац Алија оставио БиХ у аманет председнику Турске Ердогану и јучерашње речи високог представника међународне заједнице Валентина Инцка да је БиХ амерички аманет, Цвијановићева је рекла да Српску не могу да својатају као што се труде да својатају БиХ и да се ту мора подвући јасна разлика.

"Колико је једна држава неозбиљна, показују управо те две изјаве", подвукла је Цвијановићева.

"Ако имате државу коју остављате у аманет некоме, то показује њене страшне дефиците. БиХ, ту нема тајне и ја то не говорим из злурадости, већ констатујем због низа пропуста и погрешних понашања и унутрашњих структура и међународне заједнице, јесте пројекат који показује страшно пуно дефицита", рекла је премијерка РС.

Она је поручила да је у Босни и Херцеговини, Република Српска без дилеме најфункционалнији део, и када је реч о функционисању институција и о усвајању стратешких докумената.

С друге стране, навела је да се, када се погледају други нивои власти, у другом ентитету, а нарочито у БиХ, показују неозбиљност и неодговорност.

"Веома ме фрустрира чињеница да на нивоу БиХ, те и такве какву је објашњавају на тај начин и Бакир Изетбеговић и Валентин Инцко, не постоји ниједна полуга која би требало да омогући бољитак грађанима, а постоје бројне којима можете да им нанесете штету", рекла је она.

Зато, каже, често говори да је БиХ често непријатељски настројена према грађанима зато што је непријатељски често настројена према ентитетима.

"Осуђујем те изјаве. Мислим да се тамо, иначе, и странци и неки домаћи актери понашају на начин који из дана у дан смањује шансу БиХ", закључила је Цвијановићева.

Седници две владе претходио је састанак председника Србије и Републике Српске, Александра Вучића и Милорада Додика, и премијерки Ане Брнабић и Жељке Цвијановић, док су на одвојеним састанцима разговарали министри две владе.

Милорад Додик је новинарима након састанка рекао да се, између осталог, разговарало о разграничењу Србије и БиХ, мосту Љубовија–Братунац, као и о Декларацији о опстанку српске нације. 

Жељка Цвијановић и министар одбране Србије Александар Вулин потписали су Меморандум две владе о сарадњи у области ваздухопловства.

Потписан је и Споразум о сарадњи у области инфраструктуре квалитета између Министарства привреде Србије и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, а параф на тај документ ставили су министри Горан Кнежевић и Златан Клокић.

Такође, потписани су и Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвете и културе Српске за период 2017–2021. године, као и Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства саобраћаја и веза РС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво