Манчанг: У мојим очима Србија је једна од најбољих земаља

Србија је кичма Балкана и њена влада и председник Александар Вучић спроводе мирољубиву спољну политику и желе сарадњу са свим земљама које то исто желе, изјавио је амбасадор Кине Ли Манчанг.

На отварању дводневног скупа Београдски стратешки дијалог, Манчанг је рекао да Влада и председник Вучић дају све од себе за побољшање добросуседских односа и доприноси очувању мира и стабилности у региону.

У последњих неколико година, каже амбасадор, односи Србије и Кине су у великом успону и Србија је прва земља у региону са којом је Кина успоставла свеобухватно стратешко партнерство.

"Напори и резултати Владе Србије су видљиви и ти напори заслужују аплауз подршке и високо поштовање", рекао је Манчанг и истакао да Влада Кине даје велику подршку и поверење и Влади Србије и српском народу.

Амбасадор је навео да Влада ствара све боље услове за стране инвестиције, те зато стране компаније, укључујући и кинеске, успешно послују у Србији.

"У мојим очима Србија је једна од најбољих земаља, скоро нема ману, зато ми Кинези волимо пријатељску Србију и српски народ", поручио је Манчанг чије речи су дочекане аплаузом присутних.

Истакао је да је сигуран да ће Србија и српски народ имати све лепши живот.

Говорећи о 19. конгресу Комунистичке партије Кине, Манчанг је навео да је кинески председник Си Ђинпинг апеловао на то да треба заједно градити нови модел међународних односа и заједничку будућност.

Нагласио је да то подразумева међусобно поштовање, нагласивши да треба поштовати суверенитет и територијални интегритет свих земаља, јер су, додаје, све земље равноправне без обзира на то да ли су велике или мале, развијене или неразвијене.

Додао је да се треба придржавати принципа праведности и оправданости како би се заједнички омогућили мир и безбедности, а све спорове треба решавати дијалогом и заједничким напорима.

Манчанг је навео да у свету има више од 200 држава и више од 2.500 националности.

"Сваки народ и нација има своју културу, морамо да поштујемо једни друге, ако се тако понашамо, наша будућност је сјајна", рекао је Манчанг.

Говорећи о кинеској иницијативи "Један појас, један пут", Манчанг је рекао да је до сада више од 69 држава или међународних организација потписало споразум о сарадњи у оквиру те иницијативе.

Навео је да је од 2014. до 2016. године спољна трговина Кине и земаља укључених у ту иницијативу износила 3.000 милијарди долара.

Каже да Кина инвестирала око 50 милијарди долара, као и да је направила око 50 различитих индустријских паркова у оквиру те иницијативе, у шта је Кинеска банка инвестирала 120 милијарди долара.

Подсетио је да је кинески председник 2014. године обећао да ће Кина одвојити 40 милијарди долара да би формирала фонд "Један појас, један пут", те да је Кина у мају ове године обећала да ће у тај фонд издвојити још 15 милијарди долара.

Говорећи о односима Србије и Кине, Манчанг је рекао да су Кинези, као и Срби, имали трагичну историју, због које, каже, цене и воле мир.

"Наш сан је да живимо и радимо у миру, да се читаво човечанство развија у миру и да никада не дође до сукоба и рата", закључио је Манчанг.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво