Потписан Меморандум о сарадњи Београда и Сарајева

Синиша Мали и Абдулах Скака, градоначелници Београда и Сарајева, потписали су у Старом двору Меморандум о сарадњи између два града.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине око 1,5 милијарди евра, а да главни градови, Сарајево и Београд треба да буду покретачи и локомотиве даљег развоја и односа две земље, саопштио је Беоинфо.

"Данас смо потписали Меморандум о сарадњи Београда и Сарајева, али и више споразума из области културе, туризма и науке јер желимо да ојачамо везе наша два града. Ми смо се претходни пут састали пре десетак дана и тада смо најавили да ћемо интензивирати сарадњу, што данас и спроводимо у дело. Споразуми обухватају област културе, сарадњу филхармонија, позоришта, туристичких организација Београда и Сарајева, али и сарадњу између ИТ паркова, што је за наше младе веома важно", рекао је Мали.

Он је додао да је урађена велика ствар и оно што се можда 10 или 20 година није решавало, за само 10 дана је преокренуто.

"Идемо даље, гледамо у будућност и желимо да Сарајево и Београд буду фактори стабилности и мира у региону и да заједно креирамо нову будућност", рекао је Синиша Мали, додајући да му је драго што ће градоначелник Сарајева имати данас презентацију града Сарајева на форуму "Београдски инвестициони дани".

Он је истакао да смо заједно већи и јачи и да као регион треба да наступамо и у свету, а зато је и тема данашње конференције регионална сарадња и како да се економски повежемо.

"Имаћу прилику да угостим и градоначелника Загреба, Тиране, као и председника Скупштине Подгорице. Сви заједно морамо да радимо, јер само тако можемо да побољшамо квалитет живота, подигнемо животни стандард и да обезбедимо економски развој целог региона", казао је Мали.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака изразио је задовољство потписивањем меморандума, изражавајући наду да ће он бити темељ за изградњу квалитетних односа у будућности.

Он је нагласио да главни градови у данашње време представљају кључне карике у развоју држава и регија због чега је неопходна бржа, лакша, ефикаснија и садржајнија комуникација међу њима.

"Ми смо данас дефинисали правце у којима ћемо развијати односе и конкретне пројекте са нагласком на области у којима видимо значајан економски потенцијал, али и шансу за зближавање два града и наших грађана", рекао је градоначелник Скака.

Градоначелници Мали и Скака су се, приликом посете делегације Сарајева Београду 30. октобра ове године, а у жељи да учврсте везе између главних градова Републике Србије и Босне и Херцеговине, сагласили да успоставе сарадњу на бази конкретних заједничких пројеката два града.

Меморандумом о сарадњи два града је, између осталог, предвиђено да ће се Београд и Сарајево залагати за даље јачање пријатељства, при чему ће унапређивати сарадњу од обостране користи на свим подручјима која су од интереса за грађане два града.

Градови ће, према Меморандуму, интензивирати сарадњу на свим нивоима и размењивати информације, искуства и пројекте из различитих области, а посебно промоције туризма и културе, привреде, са акцентом на јавно-приватном партнерству, спорта и спортских манифестација.

Потписани су и споразуми између београдске и сарајевске филхармоније, Народног позоришта Београд и Народног позоришта Сарајево, Туристичке организације Београда и Туристичке заједнице кантона Сарајево, Научно-технолошког парка Београд и "Нетwоркс Инт" д.о.о.

Потписан је и Споразум о међусобној сарадњи између Града Београда, Града Сарајева, Града Источно Сарајево и ЕYОФ 2019 д.о.о Друштва са ограниченом одговорношћу за реализацију активности одржавања Зимског европског олимпијског омладинског фестивала 2019. године, чији су домаћини Сарајево и Источно Сарајево.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво