Јункер: Очекујем Србију у ЕУ пре 2025. године

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер очекује да ће Србија постати чланица ЕУ и пре 2025. године.

"Мислим да ће Србија и Црна Гора бити чланице ЕУ и пре 2025", одговорио је Јункер на питање Танјуга о намерама ЕУ које би требало да буду представљене у Страгији о успешном приступању две државе коју је Јункер изнео у радном програму Европске комисије.

Председник Европске комисије је после састанка са премијером Бугарске Бојком Борисовим изнео задовољство због намера Бугарске да европске интеграције Западног Балкана стави међу приоритете бугарског председавања ЕУ у првој половини следеће године.

Средином маја, наиме, у Софији ће бити организован самит ЕУ са лидерима држава Западног Балкана.

"Хоћу да поновим своје убеђење да је неопходно да задржимо отворену европску перспективу за Западни Балкан. У овом тренутку изгледа да није могуће да примимо нове чланице у 2019. години, али желим да се европска перспектива види не као позивница већ као континуирана потреба у овом делу Европе", поручио је Јункер.

На питање о најављеној стратегији за приступање Србије и Црне Горе, Јункер је дао до сада најексплицитнији и најдиректнији одговор о пријему ове две земље у ЕУ.

"Нисам поменуо Србију и Црну Гору у свом говору у парламенту, већ у програму рада Европске комисије. То је, можда, нијанса, али свакако верујем да ће Србија и Црна Гора постати чланице ЕУ пре 2025. године", рекао је Јункер.

Бугарска ће у мају организовати самит ЕУ и Западног Балкана, а Жан Клод Јункер је најавио да ће посетити регион и Србију у мају следеће године.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво