Дачић: Србија против политизације рада међународних организација

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је Србија спремна да у предстојећем периоду отпочне процедуру за добијање статуса пуноправне чланице Међународне организације франкофоније.

Дачић је о томе говорио на отварању семинара "Јачање институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе и франкофоне могућности Србије", подсетивши на десетогодишње учешће и успешну сарадњу Србије са ОИФ.

Дачић се такође успротивио политизацији рада међународних организација као што је ова.

"Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у ОИФ на Самиту у Дакару, новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије, да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од ОИФ, Унеска и читавог система УН", рекао је Дачић.

Србија је снажно посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ, нагласио је Дачић и додао да Београд подржава да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом СБ УН 1244. 

"Република Србија искрено дели вредности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност. У потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања лингвистичких и културних различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог економског развоја", рекао је Дачић.

Како каже, Србија подржава и жели да се укључи у све активности Франкофоније на праћењу савремених светских збивања како би се ускладили циљеви и деловање организације са изазовима које намећу савремени међународни односи.

Према његовим речима, у том светлу јасно је да активности Франкофоније активно доприносе јачању мирољубивог, интеркултуралног дијалога и размене, у свету растуће глобалне међузависности. 

Он је подсетио да је први спољнополитички приоритет Србије пуноправно чланство у ЕУ.

"Активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу, како са великим земљама САД, Русијом и Кином, тако и са свим партнерима у свету, као и да активно учествујемо у раду регионалних и међународних организација", додао је министар.

Све наведене активности засноване су на нашем опредељењу да водимо принципијелну и мирољубиву политику, каже Дачић.

Он је подсетио да је на Министарској конференцији у Јеревану, октобра 2015, заједно са 16 земаља чланица и посматрача, стални представник Србије у ОИФ потписао са администратором ОИФ Меморандум о државној франкофоној иницијативи у оквиру програма "Француски у међународним односима" за период 2016-2018. 

У припреми је закључивање споразума о сарадњи за период 2019-2022, додао је он.

"У наредном периоду, додатно ћемо оснажити активности у оквиру институционалне сарадње са франкофонијом у области културе, образовања, науке и свим другим програмима ОИФ са нагласком на давање доприноса јачању политичке и економске франкофоније", истиче шеф српске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво