Брнабић: Срба у Приштини више нема, двоструких стандарда има

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је да једнострано проглашење независности Косова није било у складу са међународним правом и стандардима, као и да не види зашто су га одређене државе одобриле.

Премијерка Ана Брнабић је истакла и да после тога у Приштини више нема Срба, као и да су након тога српске цркве и манастири спаљени.

Брнабићева је рекла да се једнострано проглашење независности Косова није догодило у току рата, него се догодило, како истиче, када су Уједињене нације гарантовале да је оно део Србије, а када је Србија била већ осам година на путу демократских промена.

"Дакле, не за време владавине Слободана Милошевића, него када је демократски премијер убијен, после тога, тако да ја заиста не видим никакву логику у томе зашто је једнострано проглашење независности било у складу са међународним законом и стандардима или зашто је било одобрено од стране одређених држава", рекла је Бранбићева у Маракешу.

Премијерка је истакла да су након тога "Срби избачени, и не само да су избачени, српски манастири су спаљени, цркве су спаљене. Да ли је Европа реаговала, да ли је НАТО реаговао? Није. Срби се не враћају. Срба више нема у Приштини".

Брнабићева је рекла да Србија покушава да помогне и да пружи подршку и истакла да су приоритетни интереси квалитет живота, безбедност и сигурност.

"И ми покушавамо да имамо конструктивну улогу. Да ли смо задовољни? Засигурно да нисмо. Нико не би био задовољан", рекла је Брнабићева.

Она је подсетила да је Србија, која је пре четири и по године успоставила "веома тежак" Бриселски споразум, испунила скоро све што је њиме прописано осим дела који се тиче енергије, док Приштина не испуњава основну тачку споразума.

"Приштина није испунила једну тачку која је у основи, срж Бриселског споразума. Основа Бриселског споразума јесте формирање Заједнице српских општина. Четири и по године касније – још ништа", истакла је Брнабићева.

"Очигледно нисмо задовољни, покушавамо да будемо прагматични, али опет, то је сложено питање и ја бих се сложила да су постојали дупли стандарди и постоје и даље", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је учествовала на првом пленарном скупу Конференције о светској политици, која се до 5. новембра одржава у Маракешу, а на којој је учествовао и албански премијер Еди Рама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво