Завршена расправа о свим амандманима, гласање у среду

Скупштина Србије завршила је расправу о свим амандманима на предложене законе из области образовања о којима ће гласати у среду, 8. новембра.

Посланици су завршили разматрање око 300 амандмана на Предлог закона о дуалном образовању о којима се, иначе, највише расправљало, и то четири дана.

Рад је завршен након што је истекло време које су посланичке групе имале за расправу.

Скупштина ће у среду гласати и о изменама закона о предшколском, основном и средњем образовању и васпитању.

Седницу са предлозима тих закона, која је почела је 24. октобра, обележиле су реплике, кратке паузе и честа јављања посланика по повредама Пословника.

У расправи су посланици владајуће коалиције истицали да ће нови закон омогућити брже запошљавање младих и да представља велики искорак, док су посланици опозиције оштро критиковали предложена решења и тражили повлачење закона.

Владајућа већина одбацила је наводе опозиције да ће дуално образовање заправо бити израбљивање ученика и стварање јефтине радне снаге.

На критике опозиције због, како кажу, малих новчаних казни за кршење закона које се крећу од 5.000 до 100.000 динара и навода да се и тиме види да нема бриге за децу, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић каже да ће се водити изузетно оштра казнена политика према директору школе ако министарству не пријави насиље над учеником.

На наводе посланице ДС-а Александре Јерков да се у Немачкој на децу која иду на дуално образовање гледа "као на неке лузере, губитнике који немају право на даље школовање", Шарчевић каже да је "врло храбро рећи" да су 60 одсто омладине у Немачкој или 70 одсто деце у Швајцарској "лузери".

"Могу да вам кажем да је садашњи немачки амбасадор у Србији завршио дуално образовање, као и претходни швајцарски амбасадор, као и генерални директор Сименса", рекао је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво