Скупштина о амандманима на образовне законе

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а сутра ће наставити расправу о амандманима на четири закона из области образовања, међу којима је и Предог закона о дуалном образовању.

Данас је био трећи дан расправе о укупно 793 амандана поднетих на те законе. 

Како је предвиђено Предлогом закона о дуалном образовању, тај модел ће се реализовати у систему средњег стручног образовања, кроз теоријску наставу и кроз рад код послодавца. 

У расправи, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће влада 1. јануaра 2018. донети уредбу која ће утврдити који је то опасан рад који се не препоручује деци у било којим околностима, па и у образовању.

Он је рекао да модел дуалног образовања није преписан од Немаца, Швајцараца или Аустијанаца, те да неће бити никаве брзине јер ће се закон примењивати од школске 2019/2020. године.

Шарчевић је рекао да је 200 компанија испунило услове и критеријуме за укључивање у дуално образовање које за сада има 19 профила. 

Владајућа коалиција подржава увођење модела дуалног образовања у Србији, док опозиција и даље оштро критикује предожена решења, док поједини траже и повлачење тог закона. 

Данас се полемисало, између осталог, и о решењима која се односе на случај раскида уговора школа и послодаваца, па је тако поводом сумњи опозиције о заштити ученика, посланик СНС Марко Атлагић рекао да су уговором јасно дефинисане обавезе и једних и других, те да ће се у ситуацији раскида уговора знати ко преузима ученике. 

Владајућа већина поново је одбацила наводе опозиције да ће дуално обрзовање заправо "израбљивање ученика" и стварање јефтине радне снаге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво