Мирко Крлић нови председник Одбора за културу и информисање

Посланик Мирко Крлић из СНС-а изабран је за новог председника скупштинског Одбора за културу и информисање, након бурне полемике на седници тог скупштинског тела о томе да ли је његова претходница на том месту Маја Гојковић поднела оставку или је смењена.

За избор Крлића, кога је за новог председника одбора предложио члан одбора из СНС-а Младен Лукић, гласало је 10 чланова из владајуће коалиције, а против је било петоро посланика опозиције.

Крлић је био једини кандидат за председника Одбора, јер опозиција није имала свог кандидата.

У двочасовној расправи на седници одбора којом је председавала Наташа Мићић из ЛДП-а, а коју су обележиле честе реплике и јављања по Пословнику, посланици владајуће коалиције одбацили су наводе опозиције да је Маја Гојковић смењена и навели да је она поднела оставку.

Подсетили су и на ранију изјаву Маје Гојковић да, због бројних обавеза, не може истовремено да води и Одбор за културу и информисање.

За разлику од опозиције, посланици владајуће коалиције сматрају да је Гојковић добро радила свој посао и више пута су поручили опозицији да на дневном реду није Маја Гојковић него избор новог председника одбора.

Опозиција је наводила да је од почетка упозоравала да Гојковићева неће моћи да се посвети раду у Одбору за културу и информисање због обавеза на месту председнице парламента, и замерили јој што шест месеци није заказивала седнице одбора у ситуацији “када је угрожена слобода медија и када се бележи повећање броја напада на новинаре”.

Маја Виденовић из ДС-а питала је за разлоге њене оставке, те да ли се Гојковићева “уморила од борбе за слободу медија или је СНС одлучио да је разреши”.

Посланик СНС-а Србислав Филиповић оценио је наступ опозиције на одбору као “неуспели перформанс без гитаре и свирача” и као “иживљавање” над Мајом Гојковић, наводећи да тема седнице није Маја Гојковић нити слобода медија.

Татајна Мацура из ДЈБ је рекла да може да захвали Гојковићевој што је поднела оставку на место председнице одбора, те да ће можда поднети оставку и на место председнице парламента, што је изазвало оштро реаговање Марка Атлагића из СНС-а који се више пута јављао по повредама Пословника и позивао да се опозиција врати расправи о дневном реду.

На питање опозиције шта квалификује Крлића за место председника одбора и о његовој биографији, Атлагић их је упутио на сајт отвореног парламента где су биографије свих посланика, те поручио да сваки члан одбора може да буде и кандидат за председника тог скупштинског тела.

После избора за новог председника одбора, Крлић је захвалио и онима који су га подржали и онима који су гласали против његовог избора, наводећи да је посебно импресиониран интересовањем за његову биографију.

Навео је да је био члан Одбора за културу и информисање и у прошлом скупштинском сазиву када је за председника одбора избаран кандидат опозциије.

“Та седница је трајала седам минута. Учинило ми се да ме данас бирају за министра културе јер се толико интересују ко сам, шта сам”, каже Крлић.

Навео је да се више од 16 година бавио новинарством, да је култура део његовог великог интересовања, да је некада био саветник министра вера за медије и помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Каже и да ће се трудити да буде толерантан и демократичан, да зна да не поседује политичку тежину коју има његова претходница, те навео да очекује да ће највише неслагања на одбору бити у вези са слободом медија, уз констатацију да и у влади има незадовољства када је реч о тој теми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво