Ђурић: Стојан Новаковић заслужује већи споменик у Београду

Делегација Српске напредне странке, предвођена потпредседником СНС-а Марком Ђурићем и шефом посланичке групе СНС-а Александром Мартиновићем, одала је почаст политичару и оснивачу Напредне странке Стојану Новаковићу поводом 175 година од његовог рођења.

Марко Ђурић је, након полагања венца на Новом гробљу, истакао да је Стојан Новаковић био један од, како је рекао, најумнијих и најугледнијих људи свог времена који је у више наврата водио српску владу у тешким временима.

"Његово гесло, као и гесло данашњег СНС-а, било је – рад, ред, поредак, организација и посвећеност држави. Новаковић је својим делом сведочио напор и прегалаштво да би српска држава напредовала у тешком и изазовном времену", истакао је потпредседник Главног одбора СНС-а.

Нагласио је да СНС баштини традицију Новаковића и да је то странка у чије су темеље, како је рекао, уткани рад, ред и поштовање институција и тежња да се оне изграде и унапреде.

Ђурић је додао да је Новаковић био и министар просвете за чијег су мандата, како је рекао, у Србији отворене стотине школа, као и да се као политичар бринуо и о Србима који су живели ван тадашње Краљевине Србије.

"Потрудићемо се да Новаковић добије веће и достојније обележје у Београду, као и у његовом родном Шапцу", рекао је Ђурић.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић подсетио је да је Новаковић био и истакнути слависта, историчар, филолог и професор на Великој школи која је, како је рекао, била претеча Београдског универзитета.

Према Мартиновићевом мишљењу, Новаковић је био "човек испред свога времена и велики реформатор који је уложио много знања и труда у развој обновљене српске државе".

"Новаковић је успео да издејствује многе политичке и дипломатске победе за Србију и да припреми терен за уједињење свих Срба које се десило 1918. године", оценио је Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара