Дачић: Волео бих да се онима који су признали Косово деси исто

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују. Дачић истиче и да није искључена могућност да се заједно са београдским изборима распишу и ванредни парламентарни избори.

Ивица Дачић, гостујући у емисији Око, рекао је да се Каталонија не угледа на бившу Југославију, већ на Косово.

"Они се угледају на Косово јер имају једностране акте, али и неке републике бивше Југославије су водиле такву политику. Кратак је пут од подршке јединству земље до брзог признања новонастале реалности као што је била Словенија, Хрватска, да не причам о Косову", каже Дачић.

Додаје да Косово и Каталонију везује чињеница да је реч о једностраном отцепљењу без дијалога са државом од које се отцепљују.

"Више не зависите од међународног права, него од сплета међународних околности. Србија не признаје било какве једностране акте и подржавамо јединство Шпаније", напомиње министар Дачић.

Каже да сада многи размишљају да ли су били исправни акти када је реч о Косову.

"Чини ми се да су схватили да ће се проблем обити и њима о главу. Ми не ликујемо због тога, али опет, волео бих да се земљама које су признале Косово деси исто па да ми одлучујемо да ли је реч о међународном праву", додаје Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије критиковао je САД и Велику Британију, с којима Србија, каже, "свих ових година покушава да нађе заједничке интересе и да ресетује односе", али с њихове стране наилази на потезе за које сматра да "нису пријатељски акти". Каже и да је Косово одавно постало нежељено дете.

"То у суштини не знају како више да оправдају. Док Британци говоре да смо ми геноцидни народ, ја треба да водим рачуна како да говорим о њима а да се не увреде. Нека ме Вучић смени, али ћу говорити како наш народ гледа на то", истиче Дачић.

Подсећа да је пре две године Велика Британија поднела резолуцију којом је "жигосала српски народ као геноцидан", не обавестивши Србију о томе, док је Русија уложила вето на ту резолуцију.

"Пре десет дана, опет без обавештавања Србије, Велика Британија излази с идејом да се укину редовне седнице Савета безбедности о ситуацији на Косову и да се оне претворе у затворене консултације. САД су одмах подржале тај став, а Русија и Кина су биле против", истиче Дачић.

Наводи да је "можда поједностављено, али суштински јесте тачно", да су стране земље које су признале Косово непријатељске према Србији, а да су пријатељске оне које то нису учиниле.

Говорећи о интерном дијалогу о Косову у Србији, Дачић истиче да "велику браћу", односно САД и Велику Британију, треба убедити да је то решење за стабилност, а не за неке нове сукобе, преноси Бета

"Треба времена, али ту тачку треба покренути. Једна заблуда је да је све изгубљено, а друга заблуда је да је све наше и да не треба да попуштамо", каже Дачић.

"Хојт Ји тражи да се Србија посвађа са Русијом и Кином"

Министар спољних послова Србије и први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да нема ничег новог у порукама америчког званичника Брајана Хојта Јија, али да је ово први пут да је јасно рекао да Србија не може да седи "на две столице". Каже и да Србија треба да се усмери ка председнику и потпредседнику САД, а не ка званичницима на нивоу Хојта Јија, преноси Бета

"Ја не знам шта он од нас очекује, али ми сигурно нећемо починити политичко самоубиство. Он хоће да се ми сами убијемо тако што ћемо наљутити наше пријатеље и савезнике, оне који ће сутра поднети вето у Савету безбедности Уједињених нација, јер САД то сигурно неће учинити", истиче Дачић и додаје да Хојт Ји тражи да се Србија посвађа са Русијом и Кином и да нема ко да је брани у СБ УН, а да САД остану на страни Албанаца.

Дачић сматра да је једини начин да Косово добије столицу у УН када "никога не би било у СБ УН да стави вето".

Упитан шта је Хојт Ји тражио када је реч о Косову, Дачић одговара да Србија не функционише по принципу "шта они траже".

"Они су и пре девет година тражили да ми признамо Косово", подсећа Дачић.

Каже да Србија мора да усмери своје активности ка Доналду Трампу као председнику и Мајклу Пенсу као потпредседнику, а не ка Хојту Јију.

"Да се усмеримо ка онима који креирају политику САД", поручује Дачић и додаје да Трамп неће лако променити мишљење Стејт департмента када је реч о Западном Балкану.

Упитан да ли Трамп познаје прилике у овом региону, Дачић каже: "Не зна пуно, не зна детаље, али на томе треба да се ради."

Додаје да је на седници УН Трампу показао насловне стране дневних листова после његове победе.

"Заинтригирао га је билборд на коме пише 'Трампе, Србине'", истиче Дачић.

Дачић: Знајући Вучића, биће избора

Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић каже да, познајући председника Александра Вучића, очекује да се истовремено са градским изборима у Београду одрже и ванредни парламентарни избори.

"Знајући Вучића, очекујем! Постоји један израз 'не чачкај', а опозиција стално чачка, а моли Бога да он не распише изборе. А знајући њега, нисам сигуран да се то неће десити", истиче Дачић.

Додаје да не верује да ће се то догодити у децембру, "али у марту – што да не".

"Ужелео сам се избора", истиче Дачић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара