Дачић: Исти је пут Косова и Каталоније

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да једнострано проглашење независности Каталоније за Србију нема никакво правно дејство и указује да постоји сличност са једностраним актом Приштине.

Дачић је поручио да Србија подржава територијални интегритет, целовитост Шпаније, додавши да тај акт није у складу са шпанским уставним системом.

"За разлику од тога како су друге земље реаговале на једнострано проглашење независности Косова, Србија је принципијелна и исто тако не прихвата било какве једностране акте било где у свету, укључујући Каталонију. Наша позиција је сасвим јасна", рекао је Дачић након обиласка штандова на "Медија маркету".

Додао је да је читао шта је рекао председник Европске комисије Жан Клод Јункер и нагласио да је запрепашћен тиме каква би "тишина настала када би људи говорили само оно што знају".

Навео је да је Јункер говорио о неком притиску Југославије на Словенију и Хрватску, и да зато не могу да се пореде Југославија и Шпанија и Каталонија.

"Толико су глупости изрекли свих ових месеци. Чињеница да је на таквој функцији не може да му да за право, јер прича неистину", поручио је Дачић.

Српски шеф дипломатије је нагласио да сличност између Каталоније и Косова постоји у једној основној ствари, а то је да се ради о једностраном потезу, једностраном проглашењу независности.

"Исти је пут Косова и Каталоније, само је проблем у томе што у овом случају велике силе не подржавају Каталонију, у случају Косова је био другачији интерес. Неће ваљда свет да се заснива на томе да ли вас воле или не воле велике силе, већ мора да се заснива на међународном праву", закључио је Дачић.

"Треба да седимо на столици на којој пише 'Србија'"

Дачић је рекао, оцењујући изјаву америчког званичника Брајана Хојта Лија, да се не може седети на две столице, да Србија треба да води рачуна искључиво о сопственим интересима, као што то раде и други.

"Сигурно да нису САД више заинтересоване за Косово него Србија. Како да окренемо леђа Русији? Не траже од нас да окренемо леђа Русији, него да водимо антируску политику. Ми треба да водимо такву политику, а ко ће онда да заступа наше ставове о Косову и Метохији? Од нас се тражи да извршимо самоубиство, да не би било политичког убиства", каже Дачић.

Сматра и да је Хојт Ји, што му је, како тврди, и лично рекао, превише гледао научно-фантастичне филмове и "Рат светова" Орсона Велса.

"Данас се све гледа кроз однос Русије и САД, а та констатација није тачна и Србија нема потребе да се изјашњава да ли седи на столици на којој пише 'Русија' или 'ЕУ'", каже Дачић.

"Ми треба да седимо на столици на којој пише 'Србија' и треба да водимо рачуна само о свом интересу, као што свака земља води", рекао је Дачић.

"Нема никакве дилеме бар што се мене тиче, а убеђен сам и да је то став председника Вучића - да ми гледамо наша посла. Када се слонови туку настрада трава. Ми треба да водимо рачуна о себи", поручује Дачић.

Уверен да ће Америка и Русија ићи у правцу помирења, а да је наше да сачувамо интересе Србије.

"Ми у овом тренутку имамо јасну позицију да идемо у ЕУ, али штитимо наше интересе. Није у интересу Србије да иде у ЕУ ако тиме неће одбранити државне и националне интересе", сматра Дачић.

"Није, међутим, наш интерес ни да водимо политику против ЕУ, већ да тражимо да поступно усаглашавамо нашу спољну политику са политиком Уније", додао је шеф дипломатије.

САД, како је подвукао, није чланица ЕУ, а и када питате у Бриселу за Америку не кажу добре ствари, као ни они у Вашингтону о Унији.

Дачић је рекао да га је "запрепастила бахатост и смелост да неко усред Београда дође и каже тако нешто".

Ми се не изјашњавамо о томе какву ће политику водити САД. Најгоре од свега тога је да то није став Америке, већ једног одељења у Стејт департменту. Тај став треба да имамо у виду", рекао је Дачић, додајући да Србији није циљ да нарушава односе са САД.

"Хоћете да окренемо леђа Русији, а ви да даље подржавате независност КиМ. На кога да се ослањамо? Дођите онда и реците: 'Ви Срби морате да водите антисрспку политику и признате Косово, не антируску.' Не знам ко ће то у Србији да прихвати. Можда има и таквих, али сам сигуран да не могу да прођу на изборима", истакао је Дачић.

Сматра и да западне државе неће променити мишљење о Косову, нити променити историју коју су кројили.

Осврнуо се и на немачку књижевницу румунског порекла Херту Милер и њене изјаве у Београду, рекавши да она то што је рекла није сама спознала, већ је нешто што се тамо учи - да су Срби сами криви.

"Власт која има овакву опозицију не треба да брине"

Коментаришући посебну седницу парламента на којој су посланици постављали питања представницима Владе, Дачић је оценио да власт која има овакву опозицију не треба да брине за своју будућност.

Дачић је новинарима рекао да је јуче био у парламенту и да је веома разочаран како је то изгледало.

Нисам разочаран само због те врсте агресивности и политичког неваспитања, него што се не расправља ни о чему, нема ниједне озбиљне дискусије. Просто не знам о чему смо уопште расправљали, рекао је Дачић.

Навео је да је у време када је био у опозицији расправа била на далеко вишем нивоу него данас.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 28. окт 2017, 04:03) - MILOD [нерегистровани]

Nije isto

Nije isto kosovo su uzeli na silu i oruzjem

(субота, 28. окт 2017, 02:46) - anonymous [нерегистровани]

Nema slicnosti

Razlika je u tome sto katalonci kao narod postoje i postojace uvijek. A kosovari ne postoje, i nece postojati nikad. Postoje samo koskovski Srbi i Albanci.
Maloumno je povezivati Kosovo i Kataloniju.
Katalonija ima mnogo vecu moc nego sto bilo ko misli i mnogo vecu podrsku, vidjecemo sve
Srecno kataloncima!!!

(субота, 28. окт 2017, 02:09) - Darko [нерегистровани]

netacno skroz

Katalonija nema vezu sa Kosovom Katalonija se uporedjuje jedino sa Crnom Gorom I sa referendumom u njoj Crna Gora je bio deo YU I Srbije.Kosovo je oduvek Srbija Albanci sa Kosova su uvezen od Tita 1945 A Albanci na Kosovu imaju drzavu Albaniju dok Katalonci imaju samo Kataloniju

(петак, 27. окт 2017, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Re @ re RS

Pa ustav je imala i SFRJ
Druze sve je sila a ne pravo i pravda
Sto nam tzv medjunarodna zajednica(zapad
svakodnevno dokazuje——Sfrj Irak libija avganistan sirija—-koreja vijetnam———+40 zemalja je bombardovano da bi srusili vlast i doveli poslusne.....

(петак, 27. окт 2017, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Nazalost svet se zasniva da li vas vole ili ne vole?

(петак, 27. окт 2017, 21:39) - Dragan [нерегистровани]

Nije tacno

Tako je,nezavisnost Katalonije niko nece priznati ,u tome je razlika.

(петак, 27. окт 2017, 21:31) - anonymous [нерегистровани]

re RepublikaSRPSKA

Nema veze to sto navodis.Ustav jedne drzave je vazniji od referenduma.U sustini nema nikave razlike izmedju KiM i Katalonije.Nije ni toliko bitno ko je priznao a ko nije priznao bilo koju oblast.Katalonija je samo pocetak, bice jos separatistickih pokreta u samoj EU a jos vise u svetu.Promenice se misljenje i o KiM kad tad.

(петак, 27. окт 2017, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Tacno

Samo moramo pazit da ne izgubimo sve stolice.

(петак, 27. окт 2017, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

RepublikaSRPSKA

Kosovo je oteto silom bombama NATO zapadne alijanse a Katalonija je volja NARODA za nezavisnom drzavom

(петак, 27. окт 2017, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

re: Nije Tacno!

KiM se nije ''otcepilo'', KiM su oteti oruzanom agresijom 1999 i progonom srpskog naroda sa KiM.