Вучић за очување формата седница Савета безбедности о КиМ

Међународно присуство на КиМ је значајно за примену договора постигнутих у оквиру бриселског дијалога, рекао је председник Србије Александар Вучић на састанку са шефом Унмика Захиром Танином.

Председник Србије Александар Вучић и шеф Унмика Захир Танин размотрили су актуелну политичку и безбедносну ситуацију на КиМ уочи седнице Савета безбедности УН средином новембра, а Вучић се заложио за очување постојеће динамике одржавања и формата седница у том телу светске организације.

На предстојећој седници ће бити представљен тромесечни извештај о раду Унмика.

Вучић је нагласио да је рад Унмика веома важан за Србију, јер је Мисија УН, на основу Резолуције 1244, гарант статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији.

Такође је рекао да је међународно присуство на КиМ значајно за примену договора постигнутих у оквиру бриселског дијалога.

Председник Вучић је додао да је у последње две године на Косову и Метохији забележено мање инцидената на етничкој основи него икада пре и још једном поновио да српско руководство цени залагања Мисије УН, наводи се у саопштењу Прес-службе председника Републике.

Двојица саговорника су размотрили и начине како Унмик, у оквиру свог мандата, може да допринесе решавању конкретних питања са циљем унапређења свакодневног живота Срба, Албанаца и других на КиМ.

Шеф Унмика је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине. Председник Вучић и Танин су, такође, истакли важност вођења унутрашњег дијалога о Косову и Метохију.

У разговору председника Вучића и Танина констатовано је да је сарадња државних органа Србије и Мисије УН добра.

Са Танином се састао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић који је такође истакао да је став Србије да Савет безбедности УН треба да настави да на редовном тромесечном нивоу дискутује о ситуацији на Косову и Метохији.

Према његовим речима, Београд је захвалан Мисији УН на КиМ на квалитетном раду и статусној неутралности, истакавши да је кроз вишегодишње искуство изграђено уверење да би већом улогом Унмика у покрајини били постигнути политичка стабилност, правна сигурност и бољи предуслови за напредак у дијалогу.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је у разговору још једном нагласио искрено и доследно опредељење Београда за мирно решавање несугласица у региону политичким и дипломатским средствима, као и жељу за наставак дијалога са Приштином.

"Београд је на делу показао посвећеност за спровођење постигнутих споразума, а сада је на потезу Приштина, која мора да одблокира процес формирања Заједнице српских општина", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да је данас 1651. дан од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела ту обавезу, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво