Скот: Односи с Русијом нису проблем, посвећеност ЕУ неопходна

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот оценио је да је разговор високог званичника Стејт департмента Брајана Хојта Јија са председником Србије Александром Вучићем био отворен и позитиван, те да је Ји поручио да Србија треба да има добре односе са Русијом, али и да стопроцентно буде посвећена ЕУ, којој тежи.

Амерички дипломата је оценио да амерички званичник изјавом о "две столице" није претерао.

Председник Србије ће саопштити како је текао разговор са Јијем, рекао је Скот новинарима одговарајући на питање да ли је Вучић оштро реаговао на Јијеву забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка ЕУ, а другом ка савезу са Русијом, као и забринутост због руског утицаја у региону.

"Није на мени да кажем. Мислим да Ји није претерао. Рекао је то као пријатељ Србије, рекао је да ми подржавамо српски пут ка ЕУ, али да постоје изазови пред Србијом. Изазови су јасни, да треба да буде већег напретка поводом владавине права, слободе медије и што се тиче нормализације односа са КиМ. Јер без тога неће бити интеграције у ЕУ", навео је Скот у изјави новинарима у ПКС.

Оценивши да је у штампи било мало претеривања у вези са тим, Скот је казао да односи Србије и Русије нису проблем и да Србија може да има добре односе са Москвом, али и добре односе са ЕУ, са САД и са Кином.

"Ји је рекао да земља која хоће да уђе у ЕУ мора томе да буде посвећана 100 одсто и да својим активностима покаже да је посвећана ЕУ. И ЕУ има заједничку спољну политику и у ЕУ се очекује да се та заједничка политика спроводи", рекао је Скот.

Скот је негирао да је питање КиМ било кључно на том састанку.

На инсистирање новинара да амбасадор Скот ипак каже које је питање било спорно у разговорима Вучића и Јија и да ли је то можда руски хуманитарни центар у Нишу, он је навео да то није био фокус јучерашњег разговора и да је амерички званичник већ раније изнео став о том центру.

Скот није желео да коментарише реаговање Москве на изјаве Јија у Београду, рекавши да за изјаве из Москве треба питати Москву, а не њега.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара