Подршка Рима уласку Србије у ЕУ

Италија пружа јасну подршку чланству Србије у ЕУ, рекао је председник Србије Борис Тадић после разговора са италијанским председником Ђорђом Наполитаном. Серђо Маркионе: Фијат се окреће пројекту у Србији.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је у Риму, после сусрета са италијанским председником Ђорђом Наполитаном, да је добио јасну подршку Италије за учлањење Србије у Европску унију.

Тадић је, у обраћању новинарима, истакао да је Рим један од кључних партнера Београда у процесу европских интеграција.

Председник Србије је изразио уверење да ће до краја године доћи до визне либерализације за грађане Србије и приметио да су најзаслужнији за то бивши европски комесар а сада шеф италијанске дипломатије Франко Фратини и комесар ЕУ за проширење Оли Рен.

Тадић је нагласио да Италија, и поред тога што је признала једнострано проглашену независност Косова, по том питању има избалансиран приступ, што показује и одлуком да неће учествовати у јавној расправи пред Међународним судом правде.

Према Тадићевим речима, главне теме разговора с Наполитаном биле су билатерални односи, инвестиције италијанских компанија у српску економију и индустрију и интеграција Западног Балкана у ЕУ.

Сутра декларација о стратешком партнерству

Говорећи о сутрашњем заједничком састанку влада Италије и Србије који ће отворити заједно са премијером Италије Силвиом Берлусконијем, Тадић је подсетио да је Италија једна од најзначајнијих држава по политичком утицају у ЕУ и додао да ће тај самит пружити прилику да се дефинишу односи у многим областима, као што су заштита животне средине, енергетика и пољопривреда.

На самиту ће бити потписана декларација о стратешком партнерству двеју држава, а то ће, према Тадићевим речима, представљати велики успех за Србију и њене грађане.

Председник Србије је рекао и то да ће српска влада потписати споразуме са неколико италијанских регија - са покрајинама Ломбардија, Венето Фриули и Венеција Ђулија - које, како је рекао, имају развијенију економију него многе европске земље.

"Те регије су у зони од стратешког интереса за Србију, јер се налазе у географском простору који обухвата северну италију, Аустрију, јужну Немачку, Чешку", навео је Тадић.

Говорећи о привредној сарадњи Србије и Италије, Тадић је рекао да данас у Србији послује преко 200 италијанских компанија и нагласио да је Италија заинтересована за енергетику, саобраћај и транспорт на простору Србије.

Тадић је поменуо и пројекат "Јужни ток" изразивши уверење да ће он до 2015. године бити завршен и додао да у том пројекту Италија и Србија заједнички делују.

Председник Србије је рекао и да Италија има стратешки интерес да сарађује са Србијом и у области електричне енергије.

Говорећи о будућим изборима за кључна места у Европској унији, који ће уследити након ступања на снагу Лисабонског уговора, Тадић је рекао да ће, у случају да италијански политичар Масимо Д'Алема буде изабран за министра иностраних послова, то бити од велике користи и за грађане Србије и Италије, као и за европску перспективу читавог региона Западног Балкана.

Тадић се састао и са председником Доњег дома италијанског парламента Ђанфранком Финијем, с којим је разговарао о сарадњи две земље и европским интеграцијама Србије.

Сарадња са "Фијатом" једна од тема разговора

Уочи доласка Тадића у тродневну посету Италији, медији су пренели да ће посебна пажња у разговорима српске делегације и италијанских званичника бити посвећена и сарадњи са "Фијатом".

Италијанска агенција АНСА је најавила да ће Тадић током самита посетити и Торино где треба да буде представљен нови модел који ће "Фијат" производити у крагујевачкој фабрици.

Последњег дана посете, у суботу, предвиђен је сусрет и са поглаваром Римокатоличке цркве, папом Бенедиктом Шеснаестим.

Амбасадор Ватикана у Србији, надбискуп Орландо Антонини оценио је да ће предстојећи, други по реду, сусрет председника Србије Бориса Тадића и папе Бенедикта XVI 14. новембра у Риму допринети даљем јачању односа Србије и Свете Столице.

Како је најавила амбасада Ватикана, поред сусрета са папом, Тадић ће у суботу разговарати и са државним секретаром и министром спољних послова Ватикана, Тарчизиом Бертонеом и Домиником Мамбертијем, "о питањима од заједничког интереса у циљу јачања већ одличних односа између Србије и Свете столице".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво