Вучић са Јијем разговарао "апсолутно отворено и искрено", детаљи наредних дана

Председник Србије Александар Вучић састао се у Палати "Србија" са замеником помоћника америчког државног секретара Брајаном Хојтом Јијем. На званично саопштење се чекало неколико сати, а из Кабинета председника саопштено је да ће одговор на Јијеве примедбе бити ускоро познат.

"Разговор је био веома отворен. Амерички званичник похвалио је економске реформе и фискалну консолидацију, које је спровела влада Александра Вучића, а које наставља влада Ане Брнабић и исказао оптимизам за даљи напредак у региону у наредном периоду", саопштено је из Кабинета председника Србије.

Ји је, како се наводи, изразио забринутост због перцепције да је Србија једном ногом на путу ка Европској унији, а другом ка савезу са Русијом. Он је, такође, изразио забринутост због руског утицаја у региону.

"Амерички дипломата похвалио је напредак Србије ка испуњењу свог стратешког циља – чланства у Европској унији и нагласио да би даљи напредак у области владавине права и слободе медија, као и нормализација односа са Косовом, били одлучујући на путу Србије ка чланству у ЕУ. Двојица саговорника су разговарали о важности наставка дијалога, како је Ји рекао, Србије и Косова. Ји је истакао и важност унутрашњег дијалога", пише у саопштењу.

Двојица саговорника разговарали су и о значају слободе изражавања, као и одговорности за објективно извештавање, засновано на чињеницама. Амерички званичник је, такође, истакао важност постојања опозиције у демократском друштву.

Ји се, такође, заузео за решавање случаја убиства браће Битићи 1999. године и случаја паљења Амбасаде САД у Београду 2008. године.

Председник Вучић је пажљиво саслушао америчког представника и на веома директан начин одговорио на његове примедбе. Садржај одговора председник Вучић ће саопштити наредних дана.

Раније данас, пошто је изостало званично саопштење одмах после састанка, у Палати "Србија" новинарима је, после оцене да је разговор био "апсолутно отворен и искрен", речено да ће се из саопштења видети шта је на састанку говорио Ји, а шта је говорио председник Вучић, уколико америчка страна буде желела да то саопшти.

Танјуг је кашњење саопштења протумачио тиме да његов садржај није усаглашен, или да не може да се усагласи, односно да америчка страна није вољна да саопшти шта је рекао председник Вучић. 

Да подсетимо, Ји је усталасао јавност на јучерашњем Српском економском самиту, пошто је изјавио да Србија не може да "седи на две столице", те да руском центру у Нишу не треба дати дипломатски статус.

На то је још синоћ оштро реаговао министар одбране Александар Вулин, рекавши да је то свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу и на наше право да самостално одлучујемо.

Вулин је изјавио да не зна какав ће бити став државног врха поводом иступа Јија, али да он лично сматра да то није изјава пријатеља, нити човека који поштује Србију, нашу политику и право да одлучујемо.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић је у међувремену изразила сумњу у то да је амерички званичник тачно интерпретиран у медијима.

Амерички званичник данас се састао са премијерком Аном Брнабић и потпредседницом Владе Зораном Михајловић, али у тим саопштењима, која, уобичајено, усаглашавају две стране, нема детаља који се тичу спорне изјаве америчког званичника.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи