Црнобрња: Преамбула није правно већ политичко питање

Председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња уверен је да је предстојећа промена Устава усмерена на консолидовање правног система Србије и оног што је важно за нашу европску перпективу.

Михаило Црнобрња је, у том контексту, рекао да се нада да у Уставу неће остати преамбула која каже да је Косово и Метохија саставни део Србије.

"То није правно, већ политичко питање. Ја се надам да се неће десити да остане преамбула и да заправо преамбула буде једина веза са нашим присуством на Косову", рекао је Црнобрња одговарајући на питање новинара да ли очекује да ће после промена у Уставу остати та преамбула.

Наводи да се Устав Србије не мења, како наводи да би био у складу са ЕУ јер та организација нема свој Устав, већ да бисмо се приклонили европским вредностима.

"Ја сам за свог живота променио пет Устава, ми се са Уставом играмо као да је играчка. Овог пута је покушај да се променом Устава консолидује цео правни систем и да се консолидује оно што је важно за европску перспективу", рекао је Црнобрња пред почетак конференције "Промене Устава на путу до Европске уније".

На конференцији је било речи о променама Устава које очекују Србију на европском путу, а Црнобрња сматра да се променом Устава у политичком систему неће променити много.

Нада се, истовремено, да ће уставне промене помоћи да се правосуђе удаљи од извршне власти, "што је могуће више".

"Нисам наиван да мислим да ће то преко ноћи да се деси. Али, персепктива мора да буде у томе да се три гране власти – извршна, судска и законодавна раздвоје и функционишу као у свим нормалним земљама", истиче председник Европског покрета у Србији.

Устав ће се поштовати, оценио је, онолико колико то буду "притискали" људи и колико ће исказивати своју вољу и жељу за тим уместо да "само реагују на то како се власт понаша".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи