Вучић примио акредитиве амбасадора

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Анголе, Данске и Хрватске, којима је пожелео добродошлицу и успех у раду.

Председник Александар Вучић примио је акредитивно писмо амбасадора Анголе Емилија Жозеа де Карваља Гере који је поручио да је један од приоритета његове дипломатске мисије у Србији да повећа економску сарадњу двеју земаља и заинтересује српске инвеститоре за улагања у Анголи.

Председник Србије је, пожелевши добродошлицу и успех у раду Геру, изразио задовољство што ће имати прилику да, кроз сарадњу са амбасадором, доприноси унапређењу односа двеју земаља, заснованих на пријатељству из времена некадашње Југославије.

Вучић је подсетио да, у част тог пријатељства, једна улица у Београду носи име Агостина Нета, првог председника независне Анголе.

Председник Вучић је истакао да је за Србију значајно да негује и развија добре односе са свим земљама света и да анголски амбасадор може да рачуна на пуну подршку и помоћ свих овдашњих институција за иницијативе и идеје које могу да допринесу да односи двеју земаља буду садржајнији.

Србија је, нагласио је Вучић, међу спољнополитичке приоритете уврстила и јачање сарадње са Комисијом Афричке уније. 

Вучић је замолио амбасадора Геру да руководству Анголе пренесе захвалност за разумевање и снажну подршку за политику Србије кад је реч о статусу Косова и Метохије и на исти начин ће подржавати територијални интегритет и суверенитет Анголе, чији слободарски дух ценимо.

Амбасадор Гера је председника Вучића упознао са ситуацијом у својој земљи после недавно одржаних избора, као и са ситуацијом у окружењу и могућем утицају кризних жаришта на ситуацију у Анголи. 

Он је рекао да је један од приоритета његове дипломатске мисије у Србији да повећа економску сарадњу двеју земаља и заинтересује српске инвеститоре за улагања у Анголи.

Председник Србије је подсетио да је, као министар одбране, посетио Анголу 2013. године и да се тада уверио да има много неискоришћених могућности за сарадњу, посебно у области пољопривреде, машиноградње и грађевинарства, као и за војно-техничку сарадњу.

Двојица саговорника су се сагласила да би чешћа размена званичних посета допринела и приближавању народа Србије и Анголе, саопштила је прес служба председника Републике

Унапређење сарадње Србије и Данске 

Председнику Србије акредитивно писмо предао је и нови амбасадор Краљевине Данске Андерс Кристијан Хаугор.

Вучић је том приликом, уз добродошлицу, рекао да верује да ће амбасадор Хаугор својим богатим дипломатским искуством и ангажманом дати важан допринос унапређењу сарадње Србије и Данске, које ове године обележавају стогодишњицу дипломатских односа. Посебно је нагласио потребу интензивирања политичког дијалога на свим нивоима.

Председник Вучић је изразио захвалност Данској за континуирану подршку у преговарачком процесу за чланство у Европској унији, као спољнополитичком приоритету Србије, као и на томе што је, са више од четири милијарде евра давања, један од наших најзначајнијих донатора.

Српски председник је упознао данског амбасадора са економским кретањима у нашој земљи и условима за инвестирање, са надом да ће све више компанија из Данске бити заинтересовано за улагање у Србији и тиме допринети јачању економске сарадње двеју земаља.

Амбасадор Хаугор је истакао да ће приоритет његове дипломатске мисије у Србији бити управо повећање економске сарадње двеју земаља и веће присуство данских компанија на српском тржишту. Он је рекао да цене напредак Србије на европском путу, као и да у евроинтеграцијама можемо и даље да рачунамо на подршку Данске.

"Неопходно што пре реализовати званичну посету Вучића Хрватској"

Председник Вучић примио је акредитивно писмо амбасадора Републике Хрватске Гордана Бакоте, који му је пренео поздраве председнице Колинде Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића.

Председник Вучић пожелео је амбасадору Бакоти успех у дипломатском раду у Београду.

Вучић и амбасадор Бакота су изразили очекивање да ће, упркос питањима која оптерећују односе двеју земаља, бити испуњен део обавеза из Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања, која је потписана прошле године.

Српски председник је нагласио да је потребно да се интензивира рад мешовитих комисија за решавање отворених питања, за чији рад је Србија именовала националног координатора.

Председник Вучић је, у разговору са амбасадором Бакотом, позвао хрватски државни врх да поклони већу пажњу положају српске националне мањине у Хрватској и рекао да је Србија спремна да још више уради за хрватску националну мањину у Србији.

Констатовано је да је неопходно што пре реализовати званичну посету председника Вучића Хрватској, јер ће она имати значајан утицај на развој сарадње и побољшање политичке атмосфере између двеју земаља.

Амбасадор Бакота је рекао да Хрватска цени све што Србија ради за хрватску националну мањину и да управо мањине могу да буду мост сарадње. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво