Данас именовање српских судија и тужилаца

Судије и тужиоци са севера Косова и Метохије, данас ће бити именовани за судије и тужиоце Основног суда и тужилаштва у Косовској Митровици. Именовање у Приштини обавиће косовски председник Хашим Тачи.

Именовање српских судија и тужилаца биће обављено на основу Бриселског споразума. Ради се о 42 судија и 14 тужилаца.

Бриселским споразумом из 2015. године, за регион Митровице предвиђен је један Основни суд који ће функционисати у два објекта и једно основно тужилаштво.

Кривични предмети ће се третирати у објектима суда на северу, а грађанске парнице водиће се на југу. Главни тужилац биће Албанац, а председник суда Србин.

Спровођење споразума о правосуђу на северу одлагано је више пута. Судије на северу кажу да су одлагањем спровођења бриселског споразума о правосуђу највише били погођени грађани. Наводе два правна система – косовски и српски, тако да грађани нису знали где да остварују своја права која су им гарантована законима Приштине и Београда.

У судовима на северу има пуно застарелих предмета и у косовском и у српском систему.

Из невладиног сектора указују да је последица неспровођена бриселског договора о правосуђу то што грађани немају приступ правди, напомињући да постоји око 80.000 предмета који су нерешени у митровичком Основном суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се