ЛДП: Неопходна правична накнада породицама жртава

Поводом 25. годишњице од злочина у Сјеверину, ЛДП истиче да држава мора жртвама и породицама отетих и убијених дати неопходну правичну накнаду.

Злочин у Сјеверину је један од многих злочина у којима су животи жртава насилно окончани због њихове националне и верске припадности, наводе у ЛДП-у.

"Убиство ових људи, који нису имали другу кривицу осим припадности једном народу, један је од најјаснијих резултата политике какву и данас покушавају нашим друштвима да понуде политичари неспособни да замисле другачији свет од оног који дефинишу непријатељства и сукоби, политике у којој су сваки живот понаособ и животи свих нас заједно небитни, док су важне само пропале и превазиђене идеје и ирационални, неоствариви циљеви", оцењује ЛДП.

Како се наводи у саопштењу, незаинтересованост и немар државе, који је и данас у великој мери присутан, не може бити препрека да отворено кажемо да свака политика сукоба и злочина мора бити осуђена, а они који покушавају да је поново ревитализују морају бити заустављени по сваку цену.

"Уколико желимо да у овом региону заживе солидарност, разумевање, толеранцију, суживот и, коначно, трајни мир, свако за себе мора бити први који ће у свом дворишту прекинути кокетирање са национализмом и шовинизмом од којих смо сви исувише дуго страдали", почују из ЛДП-а.

Либерално-демократска партија изразила је најдубље саосећање са породицама жртава, али је додала да ништа што говоре не сме да остане само пригодно сећање и рутинско жаљење за невиним жртвама, већ мора бити подстрек да се политички налогодавци и сви извршиоци процесуирају до краја.

Сматрају да држава мора жртвама и породицама отетих и убијених дати неопходну правичну накнаду.

"За нас је сваки 22. октобар упозорење да заувек морамо онемогућити повратак у такву прошлост, али и да сваки будући дан треба да буде доказ спремности да водимо политику која ће поправити односе, а породицама жртава обезбедити осећај правде", закључују у ЛДП-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи