ЛДП: Неопходна правична накнада породицама жртава

Поводом 25. годишњице од злочина у Сјеверину, ЛДП истиче да држава мора жртвама и породицама отетих и убијених дати неопходну правичну накнаду.

Злочин у Сјеверину је један од многих злочина у којима су животи жртава насилно окончани због њихове националне и верске припадности, наводе у ЛДП-у.

"Убиство ових људи, који нису имали другу кривицу осим припадности једном народу, један је од најјаснијих резултата политике какву и данас покушавају нашим друштвима да понуде политичари неспособни да замисле другачији свет од оног који дефинишу непријатељства и сукоби, политике у којој су сваки живот понаособ и животи свих нас заједно небитни, док су важне само пропале и превазиђене идеје и ирационални, неоствариви циљеви", оцењује ЛДП.

Како се наводи у саопштењу, незаинтересованост и немар државе, који је и данас у великој мери присутан, не може бити препрека да отворено кажемо да свака политика сукоба и злочина мора бити осуђена, а они који покушавају да је поново ревитализују морају бити заустављени по сваку цену.

"Уколико желимо да у овом региону заживе солидарност, разумевање, толеранцију, суживот и, коначно, трајни мир, свако за себе мора бити први који ће у свом дворишту прекинути кокетирање са национализмом и шовинизмом од којих смо сви исувише дуго страдали", почују из ЛДП-а.

Либерално-демократска партија изразила је најдубље саосећање са породицама жртава, али је додала да ништа што говоре не сме да остане само пригодно сећање и рутинско жаљење за невиним жртвама, већ мора бити подстрек да се политички налогодавци и сви извршиоци процесуирају до краја.

Сматрају да држава мора жртвама и породицама отетих и убијених дати неопходну правичну накнаду.

"За нас је сваки 22. октобар упозорење да заувек морамо онемогућити повратак у такву прошлост, али и да сваки будући дан треба да буде доказ спремности да водимо политику која ће поправити односе, а породицама жртава обезбедити осећај правде", закључују у ЛДП-у.

број коментара 2 пошаљи коментар
(недеља, 22. окт 2017, 18:03)
Патриот [нерегистровани]

Ко ће други него ЛДП?

Од ЛДП-а се и не може очекивати ништа друго, него да се додворава другима не бирајући средства. Ако су толико праведни онда би њихов став морао бити да су све жртве исте, и да се према свима морамо односити на исти начин, међутим ЛДП и не размишља о српским жртвама, јер за њихово помињање не очекује аплаузе са запада. Зато помиње само оне друге да би похвале стигле, али су их изгледа и ови са запада већ прочитали.

(недеља, 22. окт 2017, 17:21)
anonymous [нерегистровани]

S

Kada ce se LDP setiti da na isti ovaj nacin osudi i zlocine nad Srbima, npr u Sijekovcu? O kakvom tom laznoj humanosti govori LDP, kada ne zeli da osudi zlocine nad ljudima koji su samo pripadnici drugog naroda, odnosno Srbi?