Девет година Српске напредне странке

Поштујте прошлост, али тражите будућност, будите достојни онога што смо урадили у последњих девет година и нико вас у скорој будућности неће победити, поручио је председник Српске напредне странке Александар Вучић на обележавању девете годишњице странке на стадиону Ташмајдан.

Јубилеј СНС-а је година у којој је председник странке на челу државе наследио оснивача партије. Уочи деценије постојања партије, њен лидер поручио је да опуштања нема, упркос рејтингу странке који је на историјском максимуму.

"Србија је данас земља на европском путу. Србија има своје име и презиме, има своје ја, Србија сме и да загрми и када тихо говори, Србија се данас чује онако како се није чула у последњих 20 или 30 година", рекао је Вучић пред пуним ташмајданским стадионом, "подвлачећи црту" и учинак странке од њеног оснивања.

"Чувајте, драги моји напредњаци, и брините о будућности Србије, чувајте мир и стабинлост, чувајте оно што вам у овом тренутку не изгледа најпрече, а то је прилика да са свима у комшилуку разговарамо, а не да се сукобљавамо", рекао је лидер СНС-а.

Сви они са којима преговарамо, понавља Вучић, морају да знају да то није резултат наше слабости, већ наше жеље да живимо у миру, да би нам деца тако живела, и да би нам свима било много боље. "Само немојте да помислите да то радимо што смо много слаби", рекао је Вучић.

"Будите достојни свега онога што сте урадили претходних девет година, у тешком времену, верујте, радите, мењајте се, учите, будите бољи сваког дана. Сањајте своје снове о јакој и успешној Србији и радите још више да их остварите", рекао је лидер напредњака.

"Поштује прошлост, али тражите будућност и нико вас, сигурно, ускоро у Србији неће победити", поручио је.

Вучић је истакао да је странка, на девету годишњицу постојања, јача и да је досегла историјски максимум у истраживању јавног мњења, који је било која странка имала од увођења вишестраначког система у Србији, поручивши да треба чланови да раде напорно и даље за добробит земље.

Рекао је да не преноси резултате истраживања јавног мњења да би се чланови улењили, већ да се даље боре за Србију још снажније, јаче, брже и боље, него што су чинили до сада.

Указао је да је долазећи на скуп пребирао по глави моменте с почетка странке и да се сетио Бране Црнчевића, који је једнако значајан за странку као Томислав Николић, а који је указао да сви ми дугујемо деци, да будемо потомци, да би били преци.

"Све је у тим речима, наша политика и начин којим желимо да се бавимо земљом. Брана је веровао у велику прошлост и дужност нам је да будемо доследни, како би сами могли да будемо велика прошлост. Веровао је у дуг према деци, чији преци треба да постанемо", рекао је Вучић.

Потомак је, како је подвукао, само онај који преузме одговорност за себе и историју, који се не плаши изазова, који трага за решењима, решењима која доносе добробит новим потомцима.

"Бити предак и потомак, то је идеал којим је тежио велики писац, и мора бити идеал странке и сваког члана. Да будемо достојни прошлости и будућности коју правимо данас. Да радимо тако да нас се не стиде они који били пре нас и који долазе после нас", нагласио је Вучић.

Указао је да је СНС губио у прошлости и то нека убедљиво, али да је то чинио уз особину коју нису имали други, а то је да је учила из пораза, мењала се, није кривила другог него себе, знала да је то једини начин да буде јача и постане што је данас - победници.

"Зато данас кажем побеђујте али радите, мењајте се, учите као да и даље губите", поручио је Вучић.

Србија, како је истакао данас је другачија земља, политички и војно снажнија, има много више биоскопа, позоришта и музеје.

Како је странка раније саопштила, деветогодишњица је посвећена члановима и партнерима; подсећању на развој и резултате. Наводе пораст бруто-домаћег производа, вишак у каси, смањење незапослености...

"У овом нашем послу, и то је још једна велика лекција нашег Бране, важна је суштина а до ње се долази само на један начин како је писао и он 'Шта имаш у себи се види на папиру, а да би папир пунио мораш да пуниш своју главу а не џепове јер ће папир бити празан'. И то је жива истина", поручио је Вучић.

Вучић је напредњацима поручио да у Београду победе убедљиво, баш зато што, каже, неки "мисле да су већ победили".

Александар Вучић је истакао да се побеђује радом и резултатима, а не лажима, крађом и дуговима.

Лидер СНС-а је навео и да је он отворио више фабрика, него што су неки његови политички противници уопште отишли на посао.

Рекао је да такве не треба мрзети али им треба одговорити радом и поручио напредњацима да буду неустрашиви, да немају разлога да се плаше јер имају резултате и раде боље и више него што су они у стању.

"Србија је боља данас, Београд је бољи него што је био и сваки град у Србији је бољи него што је био пре пет година", рекао је Вучић.

"Немојте да се плашите њихове агресије у Београду, оних који воле да спавају и ништа не раде", додао је.

Поручио је да је тачно, како то они говоре, да су гужве у граду, јесу, каже, јер се ради, гради и биће гужве довека, али ће зато деца знати и ко је Тесла, и Урош Предић и Иво Андрић.

"Ви који сте затварали фабрике, музеје - будућност Србије - говорите шта хоћете, а ви који сте отворили хоризонте и будућност - говорите гласно, јер и бољи сте и храбрији и способнији и јачи и немојте да вам говорим колиико вас је више", рекао је лидер СНС-а.

Како је рекао, у послу којим се баве важна је суштина, а то су резултати.

Ту нема тајни, рекао је Вучић и додао да сваки дан треба радити, учити а резултат, суштина је свачија вредност.

"Хоћемо више - радимо више, хоћемо боље - будите бољи - нема милости у овом послу нити треба да је буде", рекао је Вучић.

Како је рекао, СНС је освијио највећу премију - да води, одлучује, али не да се богати, већ да народ буде богатији и боље живи, као и да оне који су мислили само на себе и богатили се пошаљу на сметлиште историје.

"Странка коју данас водим догодине ће славити 10 година", рекао је Вучић, али и поручио да следи да дођу млађи, бољи способнији, да преузму примат и да воде у будуће победе.

У СНС има, истакао је, много дивних људи, који тек треба да се покажу у будућности и наставе и направе велики посао и најбоље ствари ураде за

Поздравио је коалиционе партнере, који су, каже, прихватили терет проказаних и прогоњених.

Дачић: Кад видим ко га све напада, Вучић ми је још дражи

Лидер СПС-а Ивица Дачић се на скупу напредњацима обратио са "драги пријатељи" јер је, каже, "то суштина нашег међусобног односа и зато вам се тако и обраћам.

Рекао је да је за протеклих неколико година Србија остварио велике промене, власт води земљу а СПС и СНС су, додаје, прескочиле све препреке, многе и вештачке, које су биле између њих, а сада заједно прескачу све препреке и Србија иде напред.

Председник СПС-а је рекао да нећемо ни заборавити ни геноцид у Првом светском рату, у Другом такође и геноцид над Србима у НДХ, ни онај почињен овде у Србији, ни деведесете јер "нас оптужују за геноцид и етничко чишћење а Срби су највеће жртве етничког чишћења и геноцида".

Нећемо, каже, прихватити ни лажну слику коју су нам наметнули како би оправдали што су нас бомбардовали, а нећемо дозволити ни да нас "пљују" они који кажу да је РС геноцидна творевина, који свашта причају против своје земље ни они "који се одричу велике Србије, а неће да бране ни малу Србију".

Подвукао је и да је Србија сада поштован и поуздан и предвидив партнер свуда у свету.

Додао је и да су социјалисти Вучића подржали на председничким изборима јер је народни кандидат и да је у најбољем интересу Србије то што је победио на председничким изборима.

"Када видим ко га напада и како се уједињују против њега, некако ми је још дражи, када то видим моја је подршка још чвршћа", рекао је лидер СПС.

Како је рекао, на београдске изборе ће ићи растерећено, јер ће заједно победити.

Скупу су присуствовали највиши државни и функционери СНС-а, Маја Гојковић, Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић, Никола Селаковић, Горан Кнежевић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лончар, Нела Кубуровић, потпредседници Миленко Јованов, Милош Вучевић, Марија Обрадовић...

Такође, присуствовали су и представници коалиционих партнера Александар Вулин, Драган Марковић Палма, Расим Љајић, Ненад Поповић, а има и познатих личности из јавног и културног живота, глумци Лазар Ристовски, аутомобилиста Душан Борковић, тениски тренер Богдан Обрадовић, Веселин Шљиванчанин... 

На обележавању девет година постојања СНС били су и гости из иностранства – заменик шефа валдајуће мађарске странке ФИДЕС Золтан Бона, посланик грчке НЕА Демократиа Ставрос Калафатис, посланик Народне странке у Конгресу Шпаније Рубен Морено Паланкес, потпредседник босанске Партије демократског прогреса Игор Црнадак, представник Комунистичке партије Кине Чи Лин Чун, те и директор Фондације Ханс Сајдел Луц Хобел и представник Фондације Конрад Аденауер Гордана Филиповић.

СНС је настао 2008. године када су Томислав Николић и Александар Вучић напустили СРС, основали нову странку – Српску напредну странку која је већ на првим парламентарним изборима, на којима је учествовала, 2012. године, освојила власт на програму свеобухватних реформи и европских интеграција.

Од 2012. године до данас СНС је водећа странка која креира и спроводи државну политику.

У наредним парламентраним 2014. а затим и 2016. године потврдила је своју водећу улогу са освајањем већине у парламенту а њен лидер Александар Вучић на изборима у пролеће ове године победио је на председничким изборима у првом кругу гласања.

Основи и главне карактеристике те политике су, на спољнополитичком плану улазак Србије у ЕУ и пријатељски односи са Руском Федерацијом, Кином и САД, на регионалном плану очување мира и стабилности и међусобна сарадња.

На унутрашњем плану политика СНС-а је спровођење реформе на свим нивоима, уз фискалну стабилност и економски развој, смањење незапослености и унутрашње јединство земље.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво