"Улазак у зону Шенгена само уз додатни документ од пет евра"

Европски систем за путне информације и одобрења (ЕТИАС) не значи увођење виза за грађане Западног Балкана. Уколико се предлог усвоји, грађани свих земаља које имају споразум о безвизном режиму са ЕУ, добијаће додатни докумет, у важењу од пет година, по цени од пет евра за неограничен број улазака у простор Шенгена, потврђено је "Танјугу" у Европској комисији.

"ЕТИАС није виза. Грађанима ослобођеним од визног режима очигледно није потребна виза за улазак у Шенгенски простор и ЕТИАС то неће променити. У питању је једноставнији, јефтинији, бржи и путницима прихватљивији систем којим у року од пар минута у 95 одсто случајева добијате позитиван одговор", наводи се у у документу Европске комисије која је због појачаних безбедносних ризика и илегалне миграције предложила ову измену правила уласака у ЕУ.

Дипломатски извори у Бриселу наводе да су свесни интересовања и значаја које грађане Западног Балкана показују поводом нових детаља о предлогу Европског ситема путних информација и одобравања.

Наглашава се и чињеница да је 2009. године успостављена визна либерализација "историјски" и један од до сада "најзначајнијих" корака у односима ЕУ и Западног Балкана.

Указује се истовремено и на потребу препознавања безбедносних ризика односно потенцијално проблематичних појединаца пре него што они дођу на спољне границе Шенгена.

"У питању је једноставан процедурални корак који и грађани ЕУ, као изузети из визног режима, морају да прођу кад улазе у САД где је на снази Електронски систем путних одобрења (ЕСТА)", објашњавају у Бриселу.

Европски систем путних информација и одбрења (ЕТИАС) је предложен од стране Европске комисије у новембру 2016. године. Уколико се, како се очекује до краја 2018. године, добије сагласност Европског парламента и Савета ЕУ, нови систем мога би да ступи на снагу до 2020. године.

У Европској комисији изадали су детаљно упутство како ће функционисати будући европски механизам за аутоматско прикупљање информација о путницима и њихову ауторизацију.

"Путници ће морати да попуне онлајн захтев на за то посебно направљеној интернет страници или апликацији. Попуна формулара не би требало да траје дуже од 10 минута и неће захтевати више информација од оних из пасоша или сличног документа", наводи се у Европској комисији.

Уколико особа која путује није у могућности да сама попуни формулар то уместо ње може учинити треће лице.

"Електронска уплата таксе од пет евра по апликацији биће неопходна за све подносиоце захтева старије од 18 година. Подношење новог захтева и поновно плаћање таксе биће неопходни тек по истеку важења путне дозволе што је пет година или до истека важења пасоша", наводи се даље у документу предлога.

Очекује се да ће велика већина захтева, више од 95 одсто, бити аутоматски одобрена, а да ће подносилац захтева о томе одмах добити и обавештење. У случају неодређеног исхода аутоматски процес ће бити пребачен на мануелну обраду, а у посебним случајевима то време одговора на захтев се може продужити највише до две недеље.

Подносиоцу захтева одговор, било то одобрење или одбацивање дозволе за путовање, стиже путем електронске поште.

У случају одбијеног захтева постојаће и могућност жалбе.

"По доласку на гранични прелаз Шенгена, пасошка контрола ће електронски прочитати путни документ и кроз различите базе података проверити и постојање валидног путног одбрења. У случају да не постоји одобрење ЕТИАС-а путник ће бити враћен са границе и неће му бити дозвољен улазак у ЕУ", наводи се у предлогу Комсије.

У Европској комисији понављају да би ова процедура требало да буде значајно једноставнија и краћа у односу на некадашње вађење виза као и да ће једном добијена дозвола ЕТИАС-а бити важећа за неограничен број улазака.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво