Булцова: Србија да искористи нову Стратегију проширења ЕУ

Европска комесарка за транспорт Виолета Булц наводи да Србија у процесу придруживања ЕУ показује висок ниво професионализма и посвећености и треба да искористи нову европску стратегију за проширење ЕУ, која ће бити донета у фебруару.

"Жан Клод Јункер је рекао да ће у фебруару 2018. године на столу бити нова страгетија за проширење ЕУ. Србију, као и друге земље у региону, позивам да то искористе како би се што пре придружиле", рекла је Виолета Булц за Танјуг.

Нагласила је да су улагања у инфраструктурне пројекте и даље један од најважнијих услова за привредни раст.

Наводи да развој транспортне инфраструктуре омогућава већи ангажман чланица ЕУ, као и да Унија жели да прошири дефинисане коридоре на Западни Балкан, због чега је, истиче, веома значајно оснивање Транспортне заједнице за Западни Балкан.

Према њеним речима, Транспортна заједница ће као правни оквир омогућити бржи развој инфраструктуре и привреде у региону.

Подсећа да је после 10 година преговора договорен законски оквир за инвестиције у том сектору.

"То има суштински значај за Србију, али и за цео Западни Балкан. Веома сам охрабрена оним што видим, политичке и економске заједнице раде заједно и дефинишу приоритете, што је од суштинског значаја за имплементацију инфрастурктурних пројеката", навела је Булцова.

Нагласила је да ЕУ придаје велики значај региналном повезивању и да су у том смислу пројекат изградње аутопута Ниш–Мердаре–Приштина, као и други регионални пројекти, веома важни.

ЕУ, како је објаснила, начелно фаворизује железничке конекције, како због транспорта, тако и безбедности саобраћаја, али нема сумње да се морају градити и путни коридори.

"За нас већу вредност имају они пројекти који 'прелазе' преко границе, јер се на тај начин подстиче регионална сарадња, а идеја о заједничком економском подручју у региону се може реализовати", навела је европска комесарка за транспорт.

У Транспортној заједници су државе Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, БиХ, као и Приштина у оквиру формуле "западнобалканска шесторка".

Циљ је јединствено тржиште транспортне инфраструктуре, копненог, речног и поморског саобраћаја између држава Западног Балкана и ЕУ.

Траснпортна заједница, чије би седиште требало да буде у Београду, радиће на пројектима, даваће препоруке за проширење мреже, координисаће сарадњу на граничним прелазима, хармонизација директива и слично.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи