АП о посети Шојгуа: Србија клизи ка Кремљу

Западне агенције су известиле да је елитна руска акро-група учествовала у летачком приказу оперативних способности Војске Србије и да је руски министар одбране Сергеј Шојгу присуствовао том догађају поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Док британска агенција Ројтерс наводи да је реч о "демонстрирању блиских веза између две словенске и православне земље", истичући да Србија настоји да избалансира амбиције ка придруживању ЕУ "са континуираним топлим односима с Русијом", америчка агенција Асошијетед прес тврди да "Србија клизи ка Кремљу иако је на путу ка ЕУ".

Ројтерс, у свом извештају из Београда, описује како су пет од шест авиона "миг-29", за које наводи да их је Русија донирала Србији 2016, поводом данашњег обележавања изложени на писти војног аеродрома Батајница.

Такође, британска агенција преноси да је председник Србије Александар Вучић захвалио Шојгуу на дивним поклонима и изразио наду да ће српско-руска сарадња бити чак још боља.

Ројтерс подсећа да се Србија придружила НАТО-овом програму Партнерство за мир, али да не тежи ка чланству у Алијанси за коју наводи да остаје дубоко непопуларна међу Србима због бомбардовања 1999. године.

"Србија, која је 2014. почела преговоре о приступању са ЕУ, остаје привржена пријатељству с Русијом, савезницом која је, на пример, блокирала чланство независног Косова у УН, на захтев Београда", закључује британска агенција.

Асошијетед прес, такође у извештају из Београда, наводи да је Русија данас формално предала шест борбених авиона "миг-29" Србији, као део испоруке оружја "која има потенцијал да појача тензије на ратом исцрпљеном Балкану".

Преноси и Вучићеве речи да ти авиони не представљају претњу никоме, али показују да нико не може да нападне Србију некажњен.

У тексту се преноси и порука коју је Шојгу упутио по доласку у Београд да ће ови авиони пружити заштиту и гаранцију безбедности и независности Србије.

АП напомиње да је Москва ове авионе Србији бесплатно дала, али да се процењује да ће ремонт тих половних летелица Србију коштати око 200 милиона евра.

Америчка агенција наводи и да је Русија обећала, такође, испоруку 30 борбених тенкова и 30 оклопних возила Србији, за коју подсећа да је била у сукобу са Хрватском, Босном и Косовом током 1990-их, у време крвавог распада бивше Југославије.

"Србија је на путу ка ЕУ, али под притиском Москве клизи ка Кремљу у његовом циљу задржавања земаља балканског региона изван НАТО-а и других западних тела", оцењује АП.

И америчка агенција подсећа да је Србија, која је војно неутрална, чланица НАТО-овог програма Партнерство за мир, али и да одржава војне вежбе и са Русима и са западним војним савезом.

број коментара 14 пошаљи коментар
(субота, 21. окт 2017, 12:53)
anonymous [нерегистровани]

Ne klizimo

.......nego smo braca sa Rusima i u miru i u ratu..Tacka!!!!

(субота, 21. окт 2017, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

Rusija

Pero iz Švedske je sve objasnio ! Bravo!

(субота, 21. окт 2017, 11:32)
Игор [нерегистровани]

Само интерес

Русија има огроман интерес да задржи бар једну државу ван НАТО савеза. И све чине да то и остваре, као и супротна страна да то не буде тако. Ми свакако нећемо профитирати када се велики препуцавају преко нас.

(субота, 21. окт 2017, 11:25)
anonymous [нерегистровани]

Vidjenje

A gde su otklizile gotovo sve drzave na Balkanu.Svaka ptica svome jatu s time sto su mnoge drzave pritiscima naterane da promene narodnu volju i kliznu na drugu stranu.Tako to moze,to je onda uredu.

(субота, 21. окт 2017, 10:04)
anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv. ,,Nista nece da fali......

E.U,,Nisu samo dva slova,ta je ekonomska i ogromna politicka,,Imperialisticka
organizacija ,,uclanjenje u tu savezu znaci KLOPKA,isto znaci gubitak nezavisnost
i slobodu kao drzava i kao nacija i biti automatski marioneta pod hegemonijom naj
bogatijih drzava Nemacke i Francuske.....Pero

(субота, 21. окт 2017, 09:34)
anonymous [нерегистровани]

Nista nece da fali da jedna buduca clanica EU ima prijateljske i bratske veze sa Rusijom.

Naprotiv. To ce biti dobro samoj EU i ostalim njenim clanicama.

(субота, 21. окт 2017, 09:11)
S.P. [нерегистровани]

????????????

"Srbija je bila u sukobu sa Kosovom"??? Sama protiv sebe je ratovala?

(субота, 21. окт 2017, 08:50)
Ђорђе [нерегистровани]

Да ли сам једини

Да ли сам једини којем звони у ушима од реченице у којој се каже "Србија... била у сукобу са ... Косовом"? "Америчка агенција наводи и да је Русија обећала, такође, испоруку 30 борбених тенкова и 30 оклопних возила Србији, за коју подсећа да је била у сукобу са Хрватском, Босном и Косовом током 1990-их, у време крвавог распада бивше Југославије."

(субота, 21. окт 2017, 07:49)
anonymous [нерегистровани]

Zasto se plase

Pa Srbija kupuje zastarelu tehniku,cega se plase,pa to su samo avioncici sa otpada,njihovi su,kazu,bolji,a nama bi prodali,tjs.donirali za velike pare bolje,iako ih je taj avion u simuliranim borbama uvek pobedjivao.Boj ne bije svetlo oruzje......

(петак, 20. окт 2017, 23:54)
DDanonymous [нерегистровани]

Srbija ne klizi ni prema Rusiji,a ni prema NATO-u

Srbija se zalaze za dobre odnose sa svima,i sa Rusijom i sa EU i sa SAD i sa Kinom i sa cijelim svijetom.I to bi trebali prihvatiti svi,sa sve cetiri strane svijeta.