Протест Покрета слободних грађана

На Тргу Републике вечерас је одржан протест Покрета слободних грађана Србије са којег су упућени захтеви за фер и поштене изборе, као и у вези са медијским представљањем странака и кандидата, а који су предати у Скупштини града, РТС-у и РЕМ-у.

Учесници скупа су се најпре окупили на Тргу Републике, где су, испред споменика Кнезу Михаилу, поставили велики транспарент на којем пише "Против изборне крађе". Они су затим, носећи заставе Покрета слободних грађана, кренули у протестну шетњу.

Окупљени су прошетали до зграде РТС-а, и РЕМ-а, а онда се на Тргу Републике придружили концерту који је организовала Иницијатива "Не давимо Београд".

Окупљенима се, како Танјуг преноси, обратио председник ПСГ-а Саша Јанковић који је рекао да желе да граде, а не да руше, да је за то потребно да се победи на изборима односно сачувају избори од крађе, и поновио тврдње да је београдској општини Врачар повећан број гласача.

Јанковић, који је на скупу поводом ослобођења Београда у Другом светском рату честитао тај дан Београђанима, сматра да је сада "земља окупирана изнутра", и обећао је да ће затворити све образовне институције у којима раде лажни професори који издају лажне дипломе.

Јанковић наводи да су се вратили "Бојић, Вучелић, Вулин је министар одбране" и поручио да ће бити спроведена лустрација и бити одстрањени сви који су направили овакав систем и који ће моћи да раде, "али не да уче нашу децу и да нам соле памет".

"Једна колона смо сви ми", поручио је Јанковић.

На скупу су говорили и Сергеј Трифуновић, студент Павле Грбић и Србијанка Турајлић која је рекла да је реч о "освети двојице људи – Синише Малог и Горана Весића" који су, каже, свесни да неће добити изборе "и да се за разлику од лишћа они на пролеће неће вратити".

Турајлићева је рекла и да број колона није битан, већ је битно да буде онолико колона да сваки грађанин може себе да препозна у једној, "а они који не могу да скупе довољно људе треба да се придруже онима који то могу и који треба да их приме".

Павле Грбић је рекао да је у Србији сваке година мање од 30.000 до 40.000 младих људи који су, како је навео, "буквално протерани из Србије". "Нису успели све да нас протерају", рекао је Грбић који је позвао суграђане да изађу на изборе, преноси Бета.

Он је рекао да излазак на гласање одузима тридестак минута живота што је много мање "од пакла у коме ће живети" ако актулена власт остане и наредне четири године.

Трифуновић је позвао и оне који преко "лајв стрима" на Фејсбуку гледају пренос протеста да изађу на улице.

"Доћи ће дан када ћемо рећи (министру одбране Александру) Вулину, дошла тетка из Канаде по грамофон", рекао је Трифуновић алудирајуићи на Вулинову изјаву да му је новац за куповину стана дала тетка из Канаде.

Он је поздравио прослављеног кошаркашког тренера Душана Ивковића који је присуствовао протесту.

Са протеста упућени захтеви

На протесту је поновљено ранијих пет захтева, међу којима је да се овлашћеним лицима из опозиционих странака омогући увид у уређен и јасан бирачки списак, да особе које немају пријављено пребивалиште шест месеци пре одржавања избора у Београду немају право да гласају, да Градска изборна комисија буде формирана у складу са законом, а да ниједна странка или коалиција не може да има више од половину чланова.

Тражи се обезбеђивање једнаког третмана власти и опозиције у медијима, као и да РЕМ ради свој посао и омогући поштовање закона о медијима и информисању, те да носиоци јавних функција не злоупотребљавају државне ресурсе у предизборној кампањи.

Од јавних сервиса РТС и РТВ траже непристрасно, објективно извештавање о активностима политичких актера који су поднели изборне листе за учествовање у изборима, бесплатно време исте дужине за све, за промоцију на радију и телевизији, уз фер одређивање термина промоције...

Захтевају и одбијање емитовања пропаганде - информативних садржаја који су производ продукција политичких странака и кандидата, елиминацију негативне кампање... а од комерцијалних медија непристрасно, објективно, недискриминаторно извештавање о активностима политичких актера који су поднели изборне листе за учествовање у изборима.

Слични захтеви су упућени и онлајн медијима.

Од РЕМ-а, поред осталог, захтевају будно праћење медијских садржаја електронских медија који су у вези са предизборном кампањом и неодложно реаговање на свако кршење правила понашања медија у предизборној кампањи, уз изрицање предвиђених мера, уз обавештавање јавности.

Упућена је и листа захтева Савету за штампу као и Министарству за културу а такође у вези са изборима и поштовањем закона.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво