Вучић: Слобода је највиша вредност нашег друштва

Вучић је честитао грађанима Београда и Србије Дан ослобођења главног града и указао да су тим поводом данас уприличена два велика догађаја – приказ модерне Војске Србије и отварање Музеја савремене уметности после 10 година. Вучић је изјавио да ће "мигови 29" који су стигли из Русије бити потпуно модернизовани и спремни за борбена дејства у наредних неколико месеци.

Вучић је у обраћању окупљенима на аеродрому "Батајница" захвалио пријатељима из Русије на "дивним поклонима и подршци у војнотехничкој сарадњи", али и европским пријатељима, који су послали највишу делегацију да присуствује манифестацији "Слобода 2017".

Рекао је да је највиша вредност нашег друштва слобода и да ћемо умети да је бранимо и штитимо, а то сада више не зависи "само од срца и жеље", већ и од могућности коју имамо, много више него раније.

Подсетио је да су неки говорили о авионима "миг 29" као о "кантама" и старудијама, а данас су сви могли да се увере у супротно и виде како лете.

"То је још једна од ствари које смо урадили, а народу обећали", додао је председник Србије.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је његов посао да се не жали ни на шта, него да води суверену, независну и слободну земљу.

Можда, додаје, једног дана када, нада се, остари - напише неку књигу на тему - "кроз шта смо све пролазили".

"Али, сада нису били притисци тако снажни, као што су притисци снажни по питању КиМ и неких других ствари", наводи Вучић одговарајући на питање да ли је било притисака да Србија купује оружје са Запада.

"Мигови потпуно модернизовани за неколико месеци"

Вучић је изјавио да ће "мигови 29" који су стигли из Русије бити потпуно модернизовани и спремни за борбена дејства у наредних неколико месеци, а већ сада су у "летном стању".

Упитан када ће нови "мигови 29" летети, Вучић је рекао да то зависи од нас, јер "мигови" могу и данас да лете, односно већ су у летном стању, али да то када ће летети зависи од наше опреме, односно од радарских система које желимо да уградимо, до њихове потпуне модернизације.

"Потпуна модернизација следи у наредних неколико месеци, што значи следеће године свакако", рекао је Вучић у Батајници одговарајући на питања новинара.

Поновио је да су "мигови" већ данас у одличном летном стању, а да ће о томе када ће летети одлучити Војска, а не неко други, па чак ни он као врховни командант.

Председник Вучић је најавио да ће у шест "мигова 29" бити уложено укупно око 180 милиона евра, како би они били у потпуности оперативно способни већ у наредних неколико месеци.

На питање да ли се крије висина износа који ће бити уложен у модернизацију руских летелица, Вучић је рекао да то није тајна, иако не морају сви да знају колико ће наша војска улагати и чиме ће све "мигови" бити опремљени и "ојачани".

То је, како је додао, ствар Војске Србије и неке ствари морају да буду поверљиве.

"Нисмо крили суму новца. Једна оваква летелица, без опреме, ракета и других ствари кошта између 40 и 50 милиона евра, тако да смо ми одлично прошли", рекао је председник.

Вучић је додао да је пресрећан што види "мигове 29", јер, како каже, када је он био министар одбране ниједан "наш миг" није био у летном стању, док су данас летела три "наша мига 29".

Руси су, како је пренео, веома заинтересовани за производе српске војне индустрије, као што су модуларна пушка или оклопно возило "мали Милош".

"Највише су се задржали око малог 'Милоша, оклопног возила које прави 'Прва Петолетка' из Трстеника. То се Русима веома допало", рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће бити произведено још много више комада за потребе Војске Србије.

Рекао је да је веома срећан што су грађани данас могли да виде 2.200 обучених војника.

Пренео је да се јуче престравио, када је приликом припрема, дошло до инцидента.

"Једном војнику се није отворио један падобран, али му се други отворио. Пошто је човек професионалац ништа му није било. То је војска, није манекенски посао, и ови момци сваког дана ризикују у свом послу. Данас је приказ прошао без иједне незгоде, прошло је све савршено", указао је Вучић.

Председник је рекао и да је интересовање грађана било велико, и да је, иако је данас петак, а приказ био у подне, више од 11.000 људи прошло "КД" врата.

"Не треба ми заштита од новинара, имамо аргументе"

Председник је поновио да неће да учествује у јавним догађајима, у којима не могу да учествују сви новинари и поставе свако питање које желе.

"То је био разлог зашто нисам дошао на прославу БИА, јер нећу да ме било ко штити од вас, из 'Инсајдера', из америчке ТВ Н1, од било кога другог, било ко да ме штити, зато што мислим да имамо довољно аргумената да победимо и нераднике и лопове у политици, зато што мислим да увек имамо снажније аргументе, што наша дела и речи могу да буду много убедљивији од спречавања некога да другачије мисли или изнесе другачији аргумент" поручио је Вучић.

Председник Србије је то рекао одговарајући на питања у вези са тим што неки новинари нису могли да присуствују свечаности БИА, а на коју из протеста због тога ни он није отишао.

Вучић је рекао да може и да постави контра-питање: "Како то да мало кога занима чињеница да неки од оних о којима нико не жели ништа лоше да каже неће да пусте новинаре који другачије мисле од њих у своје просторије, него дођу двојица горила па их избацују напоље".

Како је рекао, пошто постоје и теорије да су све договорили он и директор БИА Братислав Гашић, не може ни да објасни колико је био љут због ускраћивања присуства новинарима, јер је и дан раније замолио да буде све у реду и да не буде било каквих проблема.

Објаснио је да су из БИА имали своје објашњење да неки нису имали акредитације, да је "једна довела другарицу са улице, па не може тако...".

"Нисам то уопште желео да слушам", додао је Вучић и назначио да је рекао да се пусте и ти новинари, али су већ били отишли, те је то био разлог зашто није дошао на свечаност.

Вучић је одговарајући и на питање у вези са саопштењем ПС-а, који води Александар Вулин, у којем је новинар назван наркоманом, рекао да искрено не зна тачно о чему се ради.

Рекао је да је толико тога урађено, све оно што није урађено у последњих 15-20 година.

Додао је и да при свему томе, због свакојаких злурадих коментара мора да каже "да, за разлику од њих који увек морају да почињу све своје кампање тиме да ће да заврше у затвору, јер увек негде имају у подсвести и знају шта су крали и пљачкали и отимали, па се сопствене сенке плаше", да имовина његова и породице није увећана, већ умањена у претходних пет година.

"Не интересује ме никакво богатство - интересује ме напредак Србије и борићу се за ову земљу - за слободу и вашу да постављате питања, али и за моје право да одговорим", рекао је председник Србије, пошто је више пута прекинут.

"Оне који побеђују у сновима остављамо за касније"

Председник Вучић се нашалио поводом истраживања "Нове српске политичке мисли", према којем би Јанковић, Јеремић и Ђилас заједнички освојили 27,7 одсто гласова, а СНС 33,8 одсто, рекавши да се чуди што је његова странка уопште прешла цензус.

Он је, одговарајући на питања новинара, приметио да су они "свакако већ победили".

"Ја сам мислио да ћемо, ако истраживање долази од Ђиласовог човека, ми имати свега три одсто. Али, прешли смо цензус", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио, ипак, да су на данашњи дан неки људи стварно победили.

"Поразили су нацистичког окупатора и они заслужују поштовање. Ове који воле у сновима да побеђују, остављамо за нека друга времена", поручио је Вучић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара