Москва забринута због реконструкције УНМИК-а

Русија је изразила озбиљну забринутост због изјаве шефа Цивилне мисије УН на Косову и Метохији Ламберта Занијера да је добио "зелено светло" од руководства светске организације за спроводјење предлога генералног секретара Бан Ки-муна о промени структуре УНМИК.

"Уколико су такве инструкције стигле, руководство Секретаријата УН је својим активностима прекорачило властита овлашћења, доносећи одлуку која спада у прерогативе Савета безбедности", истакнуто је у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

"Сви потези у вези са тако важним и принципијелним питањем, као што је промена формата УНМИК, морају се повлачити искључиво уз одобрење Савета безбедности УН и уз јасно изражену сагласност страна', истакло је Министарство.

Званична Москва је истовремено упозорила да би прекид започетог процеса о изради решења за будуће медјународно присуство могло да "компликује ситуацију".

"Српско становништво Покрајине не прихвата самовољну предају овлашћења са УНМИК на мисију Европске уније", истакла је Русија, додајући да је неопходно наставити консултације о присуству светске оганизације на Космету.

"Руководство Србије показало је за то пуну спремност, упутивши недавно одговарајуће писмо Генералном секретару", наведено је у саопштењу руског МИП

Министарство је, такодје поновило да званична Москва од Бана очекује да "строго поштује одлуке СБ УН, измедју осталог његову Резолуцију 1.244".

Генерални секретар УН предложио је на седници Савета безбедности прошлог петка реконфигурацију УНМИК и предају дела овлашћења мисији ЕУ (ЕУлекс)

Русија је тада саопштила да се то не може чинити без одлуке Савета безбедности и сагласности власти у Београду.

Србија и Русија, стална чланица Савета безбедности УН са правом вета, сматрају Еулекс илегалном мисијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво