Вулин са Шојгуом: Србија и Русија брижљиво граде и чувају посебне односе

Уз највише државне и војне почасти, министар одбране Александар Вулин дочекао је, на београдском Аеродрому "Никола Тесла", министра одбране Руске Федерације. Сергеј Шојгу присуствовао је обележавању Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Министар Александар Вулин је пожелео министру одбране Руске Федерације добродошлицу на прославу Дана победе те истакао блискост двеју земаља јер су одувек биле на истој страни.

"У најтежим тренуцима наше и ваше историје ми смо били на истој страни. То је оно што остаје запамћено, то је оно што опредељује будућност. Зато ми немамо права да будемо мање храбри од наших предака. Ви знате да је Србија војно неутрална земља, али да би била војно неутрална и самостална она мора да буде војнички јака. Зато нам је ваша помоћ неизмерно важна", рекао је министар Вулин.

Договор председника Путина и председника Вучића је исто важан и захваљујући њему можемо да кажемо да данас имамо могућност да бранимо наше небо, рекао је Вулин.

"Такође бих желео да захвалим и Вама лично, јер знам колико је било потребно напора и труда да се све ово уради", рекао је Вулин. 

Министар Шојгу захвалио је министру Вулину на позиву да заједно проведу данашњи празник.

"Пре 73 године наши очеви и деде су раме уз раме ослобађали Београд. То је посебно важно данас када многи покушавају да преписују историју и када се у неким државама подижу споменици онима који су ратовали против нас и били на страни фашизма. Ми не можемо то да прихватимо, рекао је Шојгу и подсетио Вулина да му је у Москви обећао да ће авиони стићи у Београд до данашњег празника.

"Као што видите они су ту. Надам се да ће авиони бити сигуран штит и гарант безбедности и независности Србије", рекао је министар одбране Руске Федерације.  

Пред министрима Вулином и Шојгуом био је постројен почасни строј Гарде Војске Србије и интониране химне Руске Федерације и Републике Србије у изведби Репрезентативног оркестра Гарде. 

Свечаном дочеку министра Шојгуа присуствовали су и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, помоћник министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Руски министар одбране у Батајници присуствовао је Приказу оперативних способности Војске Србије "Слобода 2017".

У поподневним сатима они су у Храму Светог Саве разговарали са патријархом српским Иринејом. Шојгу се састао и са председником Србије Александром Вучићем.

Шојгу и Вулн су уз државне и војне почасти, положили венце на Гробље ослободилаца Београда и Споменик совјетском војнику.

Министар Шојгу је у Спомен-књизи написао: "Совјетским и југословенским војницима који су дали своје животе у борби са фашизмом. Изражавамо дубоку захвалност братском српском народу због пажљивог чувања наше заједничке историје. Увек ћемо памтити поуке из историје и заједно ћемо се борити против покушаја обнављања фашизма у Европи", саопштило је Министарство одбране.

Вулин је у Спомен-књизи уписао да су српски и руски војници заједно постигли велике циљеве. "Култура сећања нас обавезује да се вечно клањамо сенама бораца за ослобођење Београда, а наши путеви нека нас воде у просперитет и будућност без ратова у целом мирољубивом свету", написао је Вулин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво