Последњи дан кампање за локалне изборе на КиМ

На Косову и Метохији у поноћ почиње предизборна тишина, чиме се завршава предизборна кампања, дуга скоро месец дана. Избори ће бити организовани у недељу, у 38 општина, међу којима су Срби већина у 10. Милан Радојевић, заменик министра унутрашњих послова рекао је за РТС да је косовска полиција направила посебан оперативни план који данас ступа на снагу. У појединим регионима, дежурни тужиоци биће стационирани у полицијским станицама.

Сви који су се пријавили, у већини су спремни за изборе у недељу. Избори су са аспекта интереса преосталих Срба занимљиви у десет општина на Косову и Метохији.

Осим у Северној Косовској Митровици, избори ће бити организовани у још три општине на северу Косова - Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. На југу, у Грачаници, Новом Брду, Клокоту, Ранилугу, Партешу и Штрпцу. Дакле, то су општине са српском већином. На Косову и Метохији има укупно 38 општина.

У већини њих за управљање локалном самоуправом у наредне четири године, боре се албанске странке.

У десет општина са српском већином, за председника, пријавио се 21 кандидат из више српских странака. Највише кандидата има Српска листа, која једина има и подршку Владе Србије.

За изборе има пријављених нешто више од 90 политичких субјеката, међу којима је једна коалиција, 35 партија, следе грађанске инцијативе и независни кандидати. Укупно је 204 кандидата за председнике општина, међу којима је само осам жена.

Увек када се на Косову организују избори поставља се питање обезебеђивања бирачких места, јер је раније било пуно инцидената.

Из Централне изборне комисије су саопштили да су са полицијом договорили све мере за додатно ангажовање.

Милан Радојевић, заменик министра унутрашњих послова рекао је за РТС да је косовска полиција направила посебан оперативни план који данас ступа на снагу. По том плану биће ангажовани сви ресурски косовске полиције. То подразумева да ће од данас бити прекинути сви годишњи одмори и слободни дани за полицајце, тако да ће сви полицајаци бити ангажовани на дан одржавања избора.  

У појединим регионима, дежурни тужиоци биће стационирани у полицијским станицама како би брже реаговали у случају потребе, рекао је Радојевић.

"Када говоримо о северу Косова где је највећи фокус и пажња како локалне тако и међународне јавности у обезбеђење јавног реда и мира и самих биралишта на северу КиМ биће ангажовано преко 400 полицајаца", рекао је Радојевић. 

На ранијим изборима пре четири године, били су сложени безбедносни услови за одржавање избора и било је великих проблема, подсетио је Радојевић.

"Имајућито то у виду, косовска полиција је донела посебне мере како би се сви ти проблеми избегли овога пута", рекао је Радојевић.  

Право гласа на изборима у недељу има милион и 900.000 бирача, а изборе ће пратити више од 30.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво