Чанак забринут због хапшења у Каталонији

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак упутио је писмо амбасадору Шпаније у Београду Мигелу Фуертесу Суаресу, поводом хапшења лидера борбе за независност Каталоније и суспендовања аутономије те области.

Чанак је у писму навео да је са забринутошћу примио вест о хапшењу председника организације "Каталонски национални парламент" Жорди Санчеза и удружења "Омниум Културал" Жорди Куишарт, који се у јавности доживљавају као челни људи покрета за независност Каталоније.

Лидер ЛСВ је у писму оценио да "хапшења нису добар начин за решење питања независности Каталоније", те да и непотребна примена силе над гласачима на недавно одржаном референдуму "наносе велику штету и додатно оптерећују односе са великим бројем грађана у тој покрајини".

"То није и не може бити пут ка трајном решењу питања које оптерећује најпре Шпанију, али и Европу. Без намере да на било који начин говорим у прилог независности Каталоније, мислим да би сама спремност стотина хиљада људи да изађу на референдум и улице, као и да се суоче са страхом од примене физичке силе, морала бити више него јасан сигнал званичном Мадриду да се решење мора тражити у дијалогу", пише у писму Чанак.

Упозорио је да би "начин на који се сада поступа, пре или касније у Европи могао изазвати нова жаришта".

Коментаришући вест да је Влада Шпаније активирала члан 155. Устава земље и на тај начин суспендовала аутономију Каталоније, Чанак је оценио да "та екстремна мера никако не може позитивно утицати на решавање кризе у Каталонији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи