Омеровић: Декларацијом осудити рехабилитације окупатора

Социјалдемократска партија Србије предала је Скупштини Србије Предлог декларације о осуди рехабилитација припадника окупационих снага и квислиншких формација који су извршили или су учествовали у извршењу ратног злочина током Другом светског рата на простору Србије.

Посланик СДПС Мехо Омеровић рекао је на конференцији за новинаре у парламенту да се та странка противи рехабилитацији оних људи који су отворено и директно били на страни окупатора и учествовали или помагали у извршењу тешких ратних злочина.

Додао је да је последњи тренутак да се и као друштво "уземемо у памет" и да се вратимо истинским антифашистичким вредностима на којима почива цивилизовани свет.

Омеровић каже да је та странка намерно одабрала да предлог декларације упути парламенту управо када је у току обележавање и разне манифестације поводом 73 године од ослобођена Београда.

"То је прилика да се још једанпут подсетимо ко је од почетка до краја Другог светског рата био на правој страни, на страни победника, а ко је био на страни фашиста", рекао је Омеровић и истакао да због стотине хиљада мртвих и породица оних који су невино страдали "не смемо заборавити ко је победио у Другом светском рату".

Наглашава да СДПС зато одлучно осуђује све покушаје ревизије историје чији смо, каже, сведоци последњих неколико година где се они који су изгубили у Другом светском рату, који су били поражени сада покушавају представити као победници.

"Ми из СДПС то на овај начин покушавамо да спречимо", додао је.

Сматра да су закони о рехабилитацији из 2006. и 2011, а нарочито њихова примена, додатно продубили поделе у нашем друштву, а да су поједине рехабилитације нанеле и озбиљну неправду породицама невиних жртава током Другог светског рата.

Закон, истиче, није донет да би се рехабилитовали они који су помагали да се невини грађани Србије депортују у логоре смрти, од Јајинаца и Бањице до Старог сајмишта, као ни да би се рехабилитовао војни и управни апарат Србије који је направио окупатор и квислиншка влада на челу са Миланом Недићем.

Поступци и пракса рехабилитација у последњих неколико година, каже Омеровић, створили су утисак у највећем делу јавности да те рехабилитације немају буквално никаквих граница.

"И онда је то охрабрило и додатно мотивисало не само следбенике и потомке оних који су отворено сарађивали са окупатором него који су му идеолошки припадали. Сетите се само Љотића и Недића, људи који су флагрантно и директно заговарали идеологију фашизма", наводи Омеровић.

Важно је, каже, што смо се ми као држава Србија обавезали да нема застаревања када је ратни злочин у питању и посебно да нема поништавања судских пресуда због неких процедуралних разлога.

Подсетио је да је СДПС прошле године поднео сличну декларацију, али да је повучена због избора.

"Очекујемо да ће пре свега оне политичке партије које у свом програму имају социјадемократске и социјалистичке и антифашистичке вредности подржати декларацију и оне су нам то наговестиле", каже Омеровић.

Додаје да се подршка може очекивати од СПС-а, ПС-а, ПУПС-а, ЛСВ-а и још неких других партија и из опозиције које у свом програму имају антифашизам као уграђен вредносни систем.

Уверен је да би усвајање те декларације било огроман дуг према жртвама и онима који су нам донели слободу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво