Вучић и Мерк: Интерес што је могуће бољих односа са Немачком

Имајући у виду значај и утицај Немачке у оквирима европске и светске политике, један од главних интереса Србије је да билатерални односи са Немачком буду што је могуће бољи, поручио је председник Александар Вучић у разговору са министарком за европске послове Баварске Беатом Мерк.

Александар Вучић је констатовао да на квалитет односа утиче и све боља економска сарадња са немачким савезним покрајинама Баварска, Баден Виртемберг, Хесен и Северна Рајна Вестфалија и нагласио да се очекују додатна улагања немачких компанија у Србију.

Председник је навео да су немачки инвеститори сигурни и поуздани и да су као такви добродошли на српском тржишту.

Беате Мерк је истакла да је Србија земља која, укупно гледано, иде у правом смеру, а пре свега у економском смислу.

Вучић и Мерк су, како је сапштила канцеларија за сарадњу с медијима председника Републике, разговарали о билатералним односима, економској сарадњи и европским интеграцијама Србије.

Председник Вучић захвалио је на подршци Баварске европском путу Србије, нагласивши да су евроинтеграције перманентни процес који мења српско друштво и који је од кључног значаја за развој наше земље.

"Хвала на бризи за Србију и честим доласцима немачких званичника. То показује да је Немачкој стало до Србије", истакао је председник Србије.

Указао је да је Немачка и главни иницијатор Берлинског процеса, који има за циљ ревитализацију сарадње унутар региона Западног Балкана, као и сарадње између земаља Западног Балкана и чланица ЕУ.

"Осим политичког значаја самог процеса, акценат је на побољшању регионалне сарадње у области инфраструктурног и економског развоја", рекао је Вучић.

Током састанка разговарало се и о ситуацији у региону, за коју је констатовано да није једноставна, али да постоји нада да ће лидери земаља Западног Балкана радити на очувању мира и стабилности, и економског напретка региона.

Двоје саговорника разговарали су и о дуалном образовању и дигитализацији, који су приоритети српског школског система и немачкој помоћи у тој области.

Министарка за европске послове Баварске се током посете Београду састала и са министарком европских интеграција Јадранком Јоксимовић.

Мерк и Јоксимовићева су током састанка разговарале о развоју односа Србије са Немачком и Баварском, плановима и могућностима за даљу сарадњу, Европским интеграцијама Србије, реформама које се у Србији спроводе, односима у региону и другим актуелним темама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво