Фратини: Затварање поглавља могуће до 2021.

Уколико постоји политичка воља, затварање поглавља у преговорима Србије и Црне Горе са Европском унијом "апсолутно је могуће" у року од две-три године, сматра председник Италијанског друштва за међународну организацију Франко Фратини.

"Не бих рекао до 2020, али можда до 2021 - у супротном, морате искрено признати да не постоји политичка воља у овом тренутку", оценио је Фратини који је и бивши потпредседник Европске комисије.

У интервјуу за Јуропиан Вестерн Балканс и Танјуг, Фратини је назвао "поприлично несрећном" најаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да ће бити израђена стратегија према којој би Србија и Црна Гора постале чланице ЕУ до 2025. године.

"Веома ми се допада Јункер, сарађивали смо годинама, али, ако кажете 2025. - мислите на генерацију мојих унука. Па какву поруку шаљете народу Србије и Црне Горе - 'никада нећете послати чланица ЕУ'?", запитао је Фратини.

Сматра да треба избегавати причу о датумима или се држати веродостојних датума, што, како наводи, није 2025. година, већ је тај датум само начин да се поручи да постоји замор од проширења.

"Не говорите о наредној генерацији, јер ко зна како ће свет изгледати 2025.", поручио је Фратини.

Указао је да препрека на путу Западног Балкана ка ЕУ нема, већ критеријума које је потребно испунити.

"Српска влада је савршено свесна да све мере у вези са владавином права, слободом медија и борбом против корупције морају да буду примењене", поручио је Фратини.

Говорећи о утицају Русије, Турске и Кине на Западном Балкану, Фратини каже да српска влада и председник Александар Вучић раде "тачно оно што је моја земља радила када сам био министар спољних послова - привлаче главне светске играче од интереса".

Србија, приметио је, привлачи нове инвестиције.

"Оно што је апсолутно важно је геополитичка улога премошћавања коју играју Србија и Русија. Русија је потребан партнер. Ако желите да се бавите стабилизацијом Либије или Сирије, морате да разговарате са Русијом, не само са САД", поручио је Фратини.

Према његовим речима, сама чињеница да је у Београду бивши премијер, а сада председник, успео да очува историјске односе са Русијом вредна је за Србију, "јер ако желите стабилност у овом региону, не можете да то урадите против Русије, морате да урадите са Русијом".

Као учесник недавног Београдског безбедносног форума, Фратини се осврнуо на панел током којег је премијерка Ана Брнабић поновила да Србија неће постати члан НАТО-а, али ће сарађивати са Алијансом, док је заменица генералног секретара Алијансе Роуз Готемилер изразила забринутост због "руског понашања", али је поручила да НАТО у потпуности поштује да Србија чува историјске везе.

"То је исправан приступ - узајамно поштовање. Председник Вучић није могао да прихвати да други споља диктирају спољну политику Србије. Никад не бих могао да прихватим као Италијан да ми ико, чак и САД, диктира шта да радим, а шта не", рекао је Фратини.

Као председник Италијанског друштва за међународну сарадњу, невладине организације која ради под надзором италијанског Министарства спољних посова, Фратини је указао на значај сарадње између НВО и владе у процесу европских интеграција.

"Србија ће бити обогаћена уколико НВО буду могле да играју већу улогу", поручио је Фратини.

Истовремено, оценио је да се у Србији ствари крећу у позитивном правцу када је реч о родној равноправности и нагласио да великим успехом Србије сматра учешће премијерке Србије на Паради поноса у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво