"Историјска важност сарадње Србије и Ирака"

Ирачки председник Мухамед Фуад Масум истакао је, у разговору са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Багдаду, историјску важност коју има сарадња Београда и Багдада, која се развија без отворених питања и на обострано задовољство.

Током разговора истакнути су пријатељски односи две државе, као и њихов историјски значај, а председник Ирака је позвао српске фирме да учествују у обнови и развоју његове земље.

Масум се захвалио на подршци Републике Србије у борби против тероризма, а посебно против ИД.

Нагласио је и важност развоја парламентарне сарадње као значајног чиниоца у развоју свеопштих односа између две државе.

Подвукао је и значај економске сарадње коју је неопходно надоградити на изванредне политичке односе које имамо, саопштио је МСП.

Пре састанка са ирачким председником, Дачић је разговарао са ирачким министром одбране Ирфаном Махмут Хајалијем и том приликом истакнута је важност поштовања територијалног интегритета Србије и Ирака и међусобне подршке на међународном плану.

Обострано је закључено да су потенцијали за унапређење сарадње између Србије и Републике Ирак велики у бројним областима, а посебно у обнови инфраструктуре и развоју пољопривреде Ирака и образовању.

Ивица Дачић и Махмут Хајали су истакли традиционално одличне пријатељске односе између две државе и њихових народа.

Хајали је захвалио на подршци коју Србија даје борби против тероризма кроз учешће у Глобалној коалицији против тероризма.

Ирачки министар одбране је истакао и важност сталних контаката између две државе на свим нивоима и са тим циљем је прихватио да посети Србију у најскорије време, саопштио је МСП.

Истакнута је и веома добра сарадња два Министарства одбране и две војске, као и важност коју Ирак има за српску наменску привреду.

Дачић се састао и са шефом дипломатије Ирака Ирбахимом ел Џафаријем.

Двојица министара су се сагласила да је неопходно развити економске везе две земље, али и образовну, културну и развојну сарадњу.

Дачић је нагласио важност пријатељских односа две државе и потенцијал који постоји за њихово даље унапређење.

Шеф српске дипломатије дао је пуну подршку територијалном интегритету и целовитости Републике Ирак.

Министар Ел Џафари је захвалио на помоћи коју Србија пружа Ираку у борби против тероризма и подршци коју даје очувању територијалне целовитости и посебно подвукао да можемо и даље да рачунамо на пуну подршку Ирака у очувању и заштити територијалног интегритета Србије.

Саговорници су се сложили да је у наредном периоду неопходно развити економске везе, али и образовну, културну и развојну сарадњу и да је важно дати подстицаја парламентарним групама пријатељства да унапреде свој рад, као и да се обнови рад Мешовитог привредног комитета.

Министар спољних послова Ирака нагласио је и важност присуства српских фирми у обнови и развоју Ирака, позивајући се на дугогодишње искуство из периода СФРЈ и несебично пријатељство Србије и Ирака, наведено је у саопштењу.

Ивица Дачић је данас започео дводневну званичну посету Ираку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво