Хункос: Промоција демократије међу кључним циљевима ЕУ на Западном Балкану

Промоција демократије и даље је главни принцип којим би, у теорији, требало да се руководи спољна политика ЕУ када је реч о процесу проширења за земље Западног Балкана, поручује Ана Хункос из Школе социологије, политике и међународних студија на Универзитету у Бристолу.

"У пракси, то је другачије", напоменила је Хункос у интервјуу за Јуропиан Вестерн Балканс и Танјуг.

Поводом коментара да ЕУ промовише политику која стабилности даје предност над демократијом, а што води јачању "балканских моћника", Хункос каже да у теорији или реторици Глобалне стратегије ЕУ не види да је то случај на Западном Балкану.

У смислу глобалне стратегије ЕУ промоција демократије и владавине права на Западном Балкану је главни приоритет, указује Хункос и додаје да то у пракси није тако, не само на Западном Балкану, већ и у другим деловима европског суседства, па чак и у оквиру саме ЕУ.

"Али, ако икога питате у Европској служби за спољне послове или у Европској комисији мислим да ће они нагласити чињеницу да се ништа није променило у смислу принципа којима се води спољна политика ЕУ на Западном Балкану, а промоција демократије је један од њих", навела је Хункос.

На констатацију да се процес проширења помиње у Глобалној стратегији ЕУ као инструмент спољне политике који има позитиван, стабилизујући ефекат на суседство, те питање да ли је ЕУ озбиљно посвећена том процесу или сам процес служи интересу ЕУ, нарочито на Западном Балкану, Хункос сматра да је одувек реч о обе ствари што није ништа ново.

"Проширење је инструмент динамике за спољну политику ЕУ, на њега се гледало као на најуспешнију спољну политику ЕУ", наводи она и додаје да ЕУ не може да се одрекне тог инструмента због онога што јој доноси када је у питању мека моћ.

Хункос, ипак, наглашава да постоји посвећеност ЕУ, за коју каже да је ослабила у протеклим годинама, али да се сада може видети нова посвећеност, нарочито од високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и Европске комисије на челу са Жан Клод Јункером у смислу пружања подршке и охрабрења.

"Онда, очигледно, морате да погледате земље чланице и тамо видите разлике зависно од чланице коју посматрате, почевши од Немачке, која је себе представила као кључног лидера на Западном Балкану, нарочито кроз Берлински процес, али не деле све земље чланице исту посвећеност", напоменула је Хункос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи