Коцијанчич: Примена споразума о правосуђу у што краћем року

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је да ЕУ жали због одлагања примене Бриселског споразума о правосуђу до чега је, како каже, дошло због захтева Београда.

Маја Коцијанчич је указала на потребу примене споразума о правосуђу у што краћем року с обзиром на то да је примена споразума о нормализацији односа две странке уско повезана са евроинтеграцијама.

"Жалимо што је дошло до одлагања по захтеву Београда. Приштина је испунила све обавезе повезане са применом овог споразума из дијалога. Важно је да до интеграције судског особља и примене споразума о правосуђу дође јер ће то допринети поштовању владавине права на Косову, посебно у региону Митровице", изјавила је Коцијанчич поводом информација о пробијању рока за примену Споразума о правосуђу на Косову.

Коцијанчи; је подсетила да су се председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи крајем августа договорили интеграцију правосуђа до 17. октобра.

"Споразум је, када је реч о ситуацији у правосуђу, био врло јасан. Постављен је био датум и ми жалимо што се то данас није догодило. Наставићемо да радимо у том правцу. Јасно је да је одговорност за примену на двема странама. Обавезе обе стране су биле јасне, укључујући ону са српске стране која је поновљена прошле недеље када је премијерка Србије била у посети Бриселу", изјавила је портпролка Европске комисије.

Маја Коцијанчић каже и да очекује конструктивно залагање ЕУ у циљу пуне имплементације свих споразума постигнутих у дијалогу о нормализацији односа коме посредује ЕУ.

"У овом смислу, важно је да до интеграције правосуђа дође, без одлагања, што је пре могуће", поручила је Коцијанчич.

Додала је да је имплементација договора из дијалога Београда и Приштине "и даље изазов" и да ЕУ ради са обе стране да осигура пуну примену свих споразума постигнутих у оквиру тог процеса.

"Напредак обе стране на путу евроинтеграција је повезан са напретком у дијалогу и то остаје и зaубудуће", закључила је Коцијанчич.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво