Ив Дакор похвалио храброст Србије у решавању мигрантске кризе

После скоро две деценије у посети Србији је генерални директор Међународног комитета Црвеног крста. Ива Дакора у Београду су примили председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. МКЦК ће се снажније ангажовати у потрази за информацијама о несталим лицима, рекао је Дакор.

Председница Владе Ана Брнабић је, у разговору са генералним директором Међународног комитета Црвеног крста Ивом Дакором, рекла да је Србија спремна да уложи велике напоре у решавање питања несталих лица, али да очекује да и земље региона, које се суочавајау са истим проблемом, покажу више воље за сарадњу.

Премијерка Брнабић је рекла да је проблем несталих реалност региона и да је Влада Србије спремна да пружи сваку врсту помоћи овој организацији како би се на прави начин приступило решавању овог питања, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Дакор је истакао да је Србија лидер у региону када је у питању решавање тешких и осетљивих ситуација и навео да ће у наредним данима посетити и друге земље региона и о овом питању разговарати са представницима влада, удружењима несталих и породицама.

Он је похвалио напоре и храброст коју је Србија показала у решавању мигрантске кризе, наведено је у саопштењу.

Са генералним директором Међународног комитета Црвеног крста састао се и председник Србије Александар Вучић који је изразио задовољство високим нивоом сарадње Србије и МКЦК-а.

Вучић је констатовао да је МКЦК пружио значајну помоћ током ратова на простору бивше Југославије, као и по њиховом завршетку, посебно у решавању питања несталих лица.

Изразио је захвалност и за ангажовање те организације у Србији и током поплава пре три године, а посебно у мигрантској кризи која траје од 2015. године.

Председник Вучић је понудио подршку и помоћ Србије редовном раду Међународног комитета Црвеног крста, као и у решавању ванредних ситуација са којима се та хуманитарна организација суочава.

Генерални директор МКЦК Ив Дакор је изразио захвалност на подршци и помоћи Србије и предложио веће укључивање наше земље у превенцију кризних жаришта у свету кроз хуманитарну дипломатију, наведено је у саопштењу.

Генерални директор МКЦК забринут због судбине несталих 

Током прве посете највиших званичника Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) Београду од 2001, генерални директор МКЦК-а, Ив Дакор изразио је забринутост због успореног процеса решавања судбине несталих и нагласио неодложну потребу да њихове породице добију одговоре, саопштен је из МКЦК.

Дакор се током боравка у Београду састао са највишим званичницима Србије, а након тога је поручио да ће МКЦК снажније ангажовати у потрази за информацијама о несталим лицима, али им је, како каже, за то потребна сарадња власти и њихова потпуна посвећеност. 

"Жртве сукоба у бившој Југославији су људи који су нестали, али су жртве и њихове породице које и даље траже 10.390 својих несталих сродника. Они се свакодневно суочавају не само са емоционалном патњом, већ и са егзистенцијалним проблемима, теретом који се хитно мора подићи са њихових плећа", навео је Дакор. 

Одлучено је, како се наводи, да ће МКЦК у Београду отворити један од своја два сервисна центра за подршку глобалним операцијама. 

"Београдски сервисни центар, углавном за информатичку подршку, испољава компаративне предности које Београд може да понуди, у смислу стручних професионалаца, али и у смислу свог положаја и верујем да можемо наставити да рачунамо да ће тако остати и у будућности", стоји у саопштењу.

Наводи се и да је генерални директор МКЦК имао срдачан састанак са представницима Црвеног крста Србије, иначе, главним партнером и савезником у многим хуманитарним областима, од пружања хуманитарне помоћи угроженима, обнављања породичних веза у миграцијама до промоције међународног хуманитарног права.

"Црвени крст Србије је једно од најстаријих националних друштава Покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца са којим преплићемо искуство и стручну експертизу МКЦК-а са домаћим знањем и искуством", наводи се у саопштењу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи